Hoppa till sidans innehåll

Projekt: Digitalisering för att förbättra demokratin


Attraktiva former för engagemang, medlemskap och demokratiska processer

Sammanfattning

I ett samarbete med Svenska E-sportförbundet vill vi identifiera hur den ideala föreningen borde se ut idag kring demokrati. Vilka digitala verktyg bör användas för att uppnå och hur utvecklar vi våra demokratiska processer för att göda människors motivation och få bästa demokratiska ledarskap, demokratiska värderingar, demokratiska formella processer och hur utvecklar vi demokratiprocessen i vardagen.

Erfarenhetsgrupper med gästföreläsare där vi tar in den senaste forskningen skapar vi upp hur den ideala föreningen borde fungera under 2020. Under 2021 skall vi få nya och äldre föreningar att välja att utgå från den ideala flygsportföreningens demokratiska vägval.

Bakgrund

Vi upplever att våra medlemmar har ett allt mer individualistiskt synsätt, vilket lett till att det är färre som vill arbeta i föreningsstyrelser. Föreningskunskapen, exempelvis gällande demokrati, verkar minska. Samtidigt har vi inte uppmuntrat till bildning inom området, vilket vi behöver göra för att vända trenden.  Vi behöver också hitta formerna att dra nytta av att dagens ungdom organiserar sig digitalt.

Syfte

Vi behöver därför hitta de digitala organisationsformerna både för att bli effektivare, men främst för att locka nästa generation till föreningslivet. Med en digitalare strategi tror vi att vi lockar yngre att engagera sig i föreningslivet och även demokratiskt vilket kommer leda till att fler kan tänka sig styrelseposter. Vi behöver även utbilda/folkbilda i demokrati och digitala verktyg.

Mål

Identifiera och dokumentera hur den ideala föreningen borde se ut idag kring demokrati inom

 • Digitala verktyg och arbetssätt för att stödja demokrati och öka engagemanget
 • Digitala mötesformer (års- och styrelsemöten m.m.)
 • Fysiska mötesplatser trots digitala möten
 • Stadgar som stödjer en digital förening

"Bi-mål " det digitala öppnar upp för helt nya former av verksamheter iom att det är tillgängligt på ett helt annat sätt. Vill vi arrangera träffar med fokus på tjejer? Exempelvis arrangera simulator träffar för enbart tjejer - för att ge dem ett tryggt rum att testa och få upp ögonen för verksamheten.

När den ideala föreningen är på plats så gäller det att folkbilda och utbilda existerande föreningar och nya föreningar så att de tar till sig råden från den ideala föreningen. Målet är att 20 % av flygsportföreningarna har inlett ett digitaliseringsarbete inom demokrati när 2021 går mot sitt slut. Våra projektanställda har träffat 100 flygsportföreningar.

Den ideala föreningen skall förhoppningsvis leva vidare både inom flygsport och E-sport även efter projektet och hållas uppdaterad.

Genomförande

Detta projekt genomförs i samarbete med Svenska E-sportförbundet. På detta vis får en ung organisation inspirera en äldre som Svenska Flygsportförbundet och vise versa.

Skapande av den ideala digitala föreningen skall gå till på följande vis:

Erfarenhetsgrupp med tre träffar. Första träffen utbyte genom att träffas och förklara hur det idag ser ut i respektive organisationer på demokratiskt-; ledarskap, värderingar, formell process, process i vardagen.

Innan ERFA möte 2 ges möjlighet att delta i respektive organisationers normala möten för att se hur det fungerar i verkligheten.

Dessutom letar våra projektanställda fram vettiga rapporter och undersökningar vilka delges ERFA-gruppensmedlemmar med fokus på hur unga vill organisera sig idag.  De projektanställda bokar även upp expertis inom området för deltagande i de kommande två ERFA gruppträffarna.

ERFA 2 Innehåller workshopar med expertis om digitala verktyg som ökar engagemanget samt föredrag om vilka organisationer ungdom lockas av och varför.

ERFA 3 Strukturera upp hur skall den ideala föreningens verktyg se ut och hur jobbar de demokratiskt. 

De projektanställda dokumenterar den ideala avdelningen och publicerar material på webben och skissar på utbildningsmaterial.

År 2 jobbar två projektanställda på deltid med föreningsbesök och utbilda i att implementera arbetssätt från den ideala föreningen.

När den ideala föreningen är på plats så gäller det att folkbilda och utbilda existerande föreningar och nya föreningar så att de tar till sig råden från den ideala föreningen.

Projektet har beviljats av RF med totalt 985 000 kr i projektbidrag.

Projekttid

Projekttiden var från början 2020-01-01 till 2021-12-31.

Delvis pga pandemin har projektet försenats med ca 6 månader.

ERFA gruppen består av:

E-sport

 • Sammi Kaidi
 • Chris Jonasson
 • Jonas Öberg

Flygsport

 • Kjell Folkesson,
 • Eva Olsson
 • Ulrika Lagerlöf
 • Helena Burholm
 • Oscar Nilsson

 

Uppdaterad: 16 MAR 2021 12:10 Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.png

Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info