Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lova Bannister Flying Ladies convent 2013

Flying Ladies konvent 2013

19 DEC 2013 16:27
En helg full med energi, föreläsningar, skratt, inspiration och ny vänskap. Målet - Att få fler flygande kvinnor. I november samlades 17 tjejer 3 män på Nolvik hotell Säve flygplats för den första premiärträffen för flygande kvinnor.
  • Skapad: 19 DEC 2013 16:27

Efter en del korrespondans via facebook formades sakta en grupp i alla åldrar med brinnande intresse för flyg. Initiativtagaren Marina Berggren med hjälp av AL produktioner ville samla oss flygande och flygintresserade kvinnor för att närverka och hitta gemensamma nämnare och också sprida intresset för kvinnor att börja flyga, fortsätta flyga och utvecklas inom flyget, samt hur vi kan sprida och stärka andra kvinnor inom flyg.
 ladies

Nästa år går Flying Ladies konvent ut på bredare front till alla slags flygdiscipliner och fler föreläsare och män är såklart också välkomna. Vi behöver alla dra nytta av varandra för att utveckla flygandet med hårdare odds.

 

Bland de fantastiska föreläsarna hade vi Jasmine Cederqvist – flygdags-speaker, konstnär, kreatör och utsedd tillsammans med hennes make Per Cederqvist till årets flygare. En sprudlande presentation av en kvinnlig profil som flugit mestadels Tiger Moth sedan 80-talet och den kaxiga rösten på många av flygdagarna runt om i Sverige. Hon inspirerade och utmanade oss i publiken och stod också för mycket av galenskapen under kvällens aktiviteter… Förutom speaker är hon verksam som storskalig och spännande konstnär i Ljungbyhed och förmedlar sin flygkonst lika kaxigt som hon själv är som person.

Läs mer om Jasmine http://www.jasminecederqvist.se

Jasmine  jasmine konst

Simone Aaberg Kaern från Danmark gav en spännande och passionerad presentation om sitt konstnärskap som hon på ett ovanligt sätt kan kombinera med flygning. Hon är känd för dokumentärfilmen Konsten att flyga till Kabul, en enormt dramatisk resa i en liten Piper colt tvärs över halva jorden från Danmark genom Europa, Turkiet, Irans öken genom PZ och förbjudna krigszoner ända fram till Kabul i Afghanistan för att förverkliga en 17 årig flickas dröm att bli pilot. Hon vände alla nej till JA hos de mest omöjliga personer. Vi tappade alla andan över hennes mod och bravader.

Läs mer om Simone http://www.aaberg-kaern.dk

Simone desert

Två av medlemmarna från Skybirds Iris Stenbom och Malin Ekberg berättade deras inspirerande 23-åriga resa som formationspiloter. Skybirds flyger formationsflygning med enmotoriga, lågvingade flygplan av typen PA-28. 

Deras strategier, planering, träning och hur de får ihop allt med jobb, familj och ekonomi delade de generöst med sig

Läs mer om Skybirs http://www.skybirds.se

Iris Skybirds     skybirds planes  

Gunnar Alroth avslutande helgen med en föreläsning om sin kommande bok “Natthäxorna” En mycket spännande och personlig skildring om kvinnor inom flyget under andra världskriget. Gunnar har gjort några djupdykningar om deras liv, bakgrund och uppväxt. Stalin hade brist på piloter Kvinnor plockades direkt ifrån skolan o utbildades från grunden till stridspiloter.

Tyskarna gav dem smeknamnet natthäxorna pga. att de var kvinnor (duktiga sådana också) och de flög maskiner som inte var lämpade för stridsflygning. Några av dem kom att bli sovjetunionens hjältar, andra fick fina utmärkelser. Vi ser med spänning fram emot boken!

natthäxorna

Marina som drog ihop den kvinnliga gruppen är en minst sagt en intressant ung tjej som idag jobbar på West Air Sweden som Tech Records controller, äger en havererad Piper colt som hon håller på att göra luftvärdig samtidigt som hon håller på att ta flygcert.

-Jag hade aldrig skruvat innan, jag bara visse att det var något jag ville lära mig o veta mer om. Det valet ångrar jag inte att jag tog. Jag har varit intresserad av flyget sedan jag var liten flicka. Ingen i min familj kunde förstå varför, ett driv som bara fortsatte säger hon med ett glöd i ögonen!

Marina2                     Marina

Marina började på elprogrammet på gymnasiet och bytte sedan till fordonsprogrammet med inriktning flygmekaniker för att sedan gå påbyggnads-programmet till flygtekniker i Luleå. Hon är också väldigt aktiv inom många föreningar som EAA Sverige, GVFS (Göteborgs veteranflygsällskap) och Antonov 2 team Sweden, där hon även sitter med i styrelsen i alla tre.

 

Mer information om Flying Ladies konvent kommer under 2014 till alla förbund och klubbar samt flygsportsförbundets hemsida - Längtar redan...

 

Simone Sisters in the sky utställning av Simone

simone-aaberg-kern          sisters in the sky

 

Team Skybirds

gruppbild skybirds        skybirdsblanes2

 

Så här kan det gå till när kvinnliga flygare festar loss

Stackars manliga docka...          IMG_0133

Stackars pilotdocka...

Skribent: Lova BANNISTER
Epost: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.png

Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info