Hoppa till sidans innehåll

Status för SFCL och skolning

05 FEB 2020 11:42
De nya reglerna ska börja gälla 8 april 2020, men ännu har inget publicerats.
 • Skapad: 05 FEB 2020 11:42

Vi väntar fortfarande på att nya regelverket om SFCL ska publiceras (ryktas om mitten av februari), dels är det själva förordningen samt även AMC/GM, där bland annat utbildningsplaner finns, som ska publiceras.

Under arbetet med att få fram AMC/GM har vi blivit informerade från EASA om att det troligtvis inte blir aktuellt med möjlighet att fortsätta med nationell skolverksamhet, utan den förlängda införandeperioden ger endast möjlighet till en förlängd konverteringsperiod (S-cert som konverteras) tom april 2021.

Segelflygets inriktning nu är att vi startar upp en DTO med start i april 2020 och där vi inbjuder klubbarna att ansluta som satelliter till en gemensam skolorganisation.

Detta betyder att:

 • All segelflygutbildning följer SFCL från 8 april
 • All utbildning som är påbörjad under nationella regler kommer att slutföras i vår DTO
 • Segelflyget slutför anpassning av alla våra nationella utbildningsplaner så att de överensstämmer med SFCL
 • Det betyder att teoretisk utbildning enligt nationella regler som slutförs senast 7 april 2020 kommer kunna godkännas via en krediteringsrapport som hanteras i DTO
 • Alla elever som är klara med sin utbildning efter 8 april 2020 kommer att genomföra flygprov med kontrollant FE(S) för att få ett SPL certifikat
 • Inget krav på elevtillstånd för elever som påbörjar utbildning enligt SFCL
 • Nya elever klarar sig med LAPL medicinskt intyg
 • Segelflyglärare, dvs. med FI(S) behörighet behöver lägst LAPL medicinskt intyg
 • Segelflyget har i skrivande stund uppdrag att konvertera S-certifikat tom 7 april 2020, så vi påminner alla som ännu inte bytt ut sina certifikat att göra detta snarast
 • Vi samverkar med Transportstyrelsen att Segelflyget får fortsätta med konvertering tom april 2021, enligt föreslagen förlängd införandeperiod, dock har vi inget klart om detta ännu

Om inte vi får fortsätta parallellt med nationell skolning kommer våra segelflyginstruktörer från 8 april i år inte ha behörighet att skola. Även steg-3 tränare har således ingen behörighet att sträckflygutbilda. Våra steg-2 tränare kommer däremot kunna fortsätta med flygträning samt genomföra s k introduktionsflygningar.

Alla innehavare av SPL och LAPL(S) kommer att följa de krav som finns i SFCL för förnyelse mm. Dessa FCL certifikat får användas även efter 8 april, tills att ev. beslut att byta ut dem mot SPL enligt SFCL.

Vi återkommer med mer information när SFCL är publicerat och vilka beslut som tas angående vår fortsatta skolverksamhet.

Skribent: Henrik Svensson
E-post: This is a mailto link

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

imagepoejn.pngLogga-forbundskurser

blobid8.png

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info