Hoppa till sidans innehåll

Försäkringsinformation


Försäkring 2022

För 2022 har vi ett och samma försäkringsbolag för vår ansvars- och olycksfallsförsäkring. Precis som tidigare har vi samma försäkringslösning som skärmflygarna. De har en mycket bra och lättläst översikt på sin hemsida, som du hittar här - läs gärna den.

BAS är en ren ansvarsförsäkring, dvs den täcker inte dig utan endast tredje person.

Vi kan välja mellan 5 olika nivåer på försäkringen. Nivåerna motsvarar samma som skärmflygarnas och även beteckningarna är samma.

OBS nedan anges bara kostnaden för förskringen. Till det tilkommer medlems- och licensavgift.

 Översikt

Hängflygning och många andra sporter, t.ex. klättring och dykning, bedöms av försäkringsbolagen som en risksport. Vanliga hem och olycksfallsförsäkringar gäller därför normalt inte under hängflygning. För att du ska ska ha ett fullgott försäkringsskydd när du flyger tecknar därför Svenska Hängflygförbundet två speciella försäkringar. Det är viktigt att förstå vad dom gör så läs vidare:

  1. Ansvarsförsäkring
  2. Olycksfallsförsäkring

Ansvarsförsäkringen skyddar dig mot skador som du orsakar andra, till exempel om du skadar en parkerad bil när du landar.

Olycksfallsförsäkringen är till för om du skadar dig själv och behöver sjukvård, och ger ersättning vid invaliditet. Den täcker till viss del sjukvård utomlands och hemtransport.


OBS: Ansvars- och olycksfallsförsäkringen är obligatoriska och gäller per kalenderår och tillsammans med giltig licens.

 

Reseförsäkringen ingår ej men rekommenderas, speciellt vid resor utanför EU/ESS. Reseförsäkringen är frivillig och tecknas individuellt, kolla med olika försäkringsbolag och hitta en som passar dig. För resor inanför EU kan man snabbt och enkelt skaffa ett EU-kort på Försäkringskassans webbplats.

 

Ansvarsförsäkring

Vi är enligt lag skyldig att ha en ansvarsförsäkring vid all form av hängflygning. Ansvarsförsäkringen ingår som ett obligatorium i din licensförnyelse. Ansvarsförsäkringen täcker skada som uppkommer för tredje part vid olycka, till exempel skadeståndskrav från elkraftbolag om du mot all förmodan landar i en högspänningsledning och orsakar driftavbrott, eller flyger in i en parkerad bil när du landar. Ansvarsförsäkringen täcker belopp upp till 15 miljoner kr.

Försäkringsbeviset för ansvarsförsäkringen finns i menyn till vänster under Försäkringsbevis och avtal. Notera att texten här bara är en översikt - detaljerna finns i försäkringsbevisen och det är dom som gäller.

Ansvarsförsäkring vid flygning utanför Europa

Australien: deras förbundet kräver att man löser ett visiting pilot membership och då ingår en ansvarsförsäkring, se
http://www.hgfa.asn.au/HGFA/overseas_pilots.htm

USA: för att få flyga på deras regulated sites så måste man vara medlem i USHPA, se
http://www.ushpa.aero/international.asp
http://www.ushpa.aero/hndbook.asp#membershipbenefits

 

Olycksfallsförsäkring

Nivån på olycksfallsförsäkringen väljer man själv, i tabellerna nedan kan man se det maximala beloppen man kan få ut på respektive försäkring. I de olika premierna ingår Ansvarsförsäkringen enligt ovan.

Försäkringsbevisen för PLUS, STANDARD och BAS samt blankett för skadeanmälan kommer att finns i menyn till vänster under Försäkringsbevis och avtal. Notera att texten här bara är en översikt, detaljerna finns i försäkringsbevisen och det är dom som gäller.

Elever

Elever har möjlighet att påbörja deras grundutbildning utan försäkring. Under grundutbildningen omfattas dem inte av instruktörens olycksfallsförsäkring (instruktörens ansvarsförsäkring gäller dock). Elever behöver därför en egen olycksfallsförsäkring för att ha
fullgott försäkringsskydd. Hängflygförbundet rekommenderar att elever som genomgår grundutbildning att teckna BAS-försäkring.


Tandempassagerare

När piloten tecknar STANDARD eller PLUS-försäkring täcks passageraren i olycksfallsförsäkringen. Ersättningsbeloppet för passageraren är samma som för STANDARD-försäkringen, oberoende av vilket alternativ piloten tecknat.  

Vid olycka

Alla försäkringsanspråk ska godkännas av SHF:s styrelse, detta görs med incident/olycksrapport som underlag. Det är därför viktigt att du omgående skickar in incident/olycksrapport till förbundets ansvarige. Skadeanmälningsblankett som skall användas vid skada som kan bli försäkringsärende finns här.

Vid allvarligare olycksfall i Sverige eller inom EU/EES kontakta larmcentralen på 112.

Larmnummer till AGS försäkringsbolag vid allvarlig olycka utomlands ring +47 48 40 41 00

Tänk på att anmäla din skada inom ett år från det att skadan inträffade. Annars utgår ingen ersättning.

 

Skärmflygpiloter
Hängflygets försäkringar har tagits fram i samarbete med svenska skärmflygförbundet. Ansvars- och olycksfallsförsäkringarna är identiska för båda grenförbunden och omfattar både hängflygning och skärmflygning. Därför behöver personer som löser ut både häng- och skärmlicens endast teckna försäkringarna genom ett av grenförbunden.

Uppdaterad: 31 JAN 2018 14:15 Skribent: Simon Eliasson


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakt:
Tel: +46705948278
E-post: This is a mailto link

Se all info