Hoppa till sidans innehåll

Lathund för en lyckad säsongsstart

21 APR 2020 20:32
 • Skapad: 21 APR 2020 20:32

Lathund för hängflygare vid säsongsstart

Detta är några saker som kan vara bra att tänka på inför säsongsstart, och som annars kanske glöms bort. För ytterligare detaljer om service och underhåll av utrustningen hänvisas till tillverkarnas manualer och tekniska varningsbulletiner.

För utlandsresan

 • Försäkringar; olycksfall, resor, transport (utrustningen)
 • Europeiska sjukförsäkringskortet
 • Giltigt pass

Kontroll av selen

 • Hur gammal är nödskärmen, den bör inte vara äldre än 10 år. Möjligen kan den duga 2-3 år till efter kontroll av tillverkare/fallskärmskontrollant. Kontroll görs bl.a. av tygets hållfasthet.
 • När packades nödskärmen om? Ska göras minst en gång om året. Detta bl.a. för att veta att den är hel, inte klibbat ihop, gummisnoddarna inte torkat sönder,… dvs. fungerar som det är tänkt. Notera gärna datum för senaste kontroll i loggboken.
 • Kontrollera även skicket på selen i övrigt, dragkedja, sömmar, remmar och spännen, infästning för fluck etc. Tänk även på att utlösningssprintarna till räddningsskärmen ska sitta säkert, för att undvika vådautlösning. Kabinkroken bör också bytas efter 2-5 år.

Kontroll av vingen

 • Kontrollera plasttipparna på lattorna som spänner segelduken. Rigga hela vingen klart. Kontrollera sedan vinkeln på en vipparm i taget medan övriga lattändar är spända. De ska börja spänna seglet när vinkeln på gångjärnet är ca 30° (se manual). Känn efter så de inte lossar för lätt, dvs när du bänder uppåt längst ut på spetsen. De ska klara 6.5 kg. Risken är annars att de släpper i luften vid ett kritiskt ögonblick, vilket kan resultera i livsfarliga flygegenskaper.
 • Vingtippar som spänns med snöre. Snöret bör kontrolleras ang. slitage och i förekommande fall minskad elasticitet. Tänk på att både vingspets och snöret kan slitas mycket fort då de skrapar i marken.
 • Hårda landningar? Kontrollera kolfiber, hjärtbult, vajrar, vingrör och bygelben, så de är raka, utan bucklor eller sprickor. Vingrör av kolfiber (även alu.) kan belysas med ficklampa i ena änden, och granskas från motsatt sida. De ska vara släta och utan fransar eller dylikt på insidan.
 • Lattor bör kontrolleras mot latteschemat (du har väl ett sådant?), risk finns annars för farliga flyg- och landningsegenskaper.
 • Du har väl koll på timmarna för vajrar, segel osv. Läs manualen för att ta reda på vad som gäller för just din vinge. Skriv ned datum och flygtid vid byte i loggboken.

Första flyget för året

Ta det lugnt, det var väl ett tag sedan sist? Kan vara läge att starta under snälla förhållanden.

Skribent: Harald Holmström
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakt:
Tel: +46705948278
E-post: This is a mailto link

Se all info