Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan till instruktörsutbildning

09 NOV 2014 21:30
Är du intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter och hjälpa fler komma upp i luften?
  • Skapad: 09 NOV 2014 21:30

Vi behöver nya instruktörer!

Hängflygförbundet kommer att köra en instruktörsutbildning i januari - februari  2015. Det finns ett antal intresserade blivande instruktörer och vill att alla klubbar ser över om det finns fler lämpliga kandidater.

Att agera som instruktör är ett stort ansvar. Det är viktigt att ta hand om dem som vill lära sig flyga på bästa sätt. Under senare tid har vi fått igång ett bra samarbete mellan de aktiva instruktörerna. Det har gjort att elever som varit beredda att lägga tid och arbete har kommit igång med sin flygning på ett effektivt sätt. I nuläget är instruktörskapacitet en brist. Många ”gamla” instruktörer är inte aktiva längre. Vi behöver aktiva instruktörer, nya idéer och friska krafter!

Vad krävs för att påbörja en instruktörsutbildning?

För att vara aktuell för instruktörsutbildningen skall sökande kunna referera till sin klubb. Klubben skall kunna rekommendera den sökande och styrka att personen i fråga uppfyller det man bör förvänta av en instruktör dvs klubben skall intyga att personen uppfyller minst följande krav:

- Rätt attityd och agerande avseende säkerhet.

- Erfarenhet av varierande flygning på olika platser under varierande förhållanden.

- Lämplighet att undervisa och förmedla kunskap till personer med varierande bakgrund, erfarenhet och grundkunskap.

- Förutsättningar att samarbeta med klubben och med övriga instruktörer för att skapa en kvalificerad och effektiv utbildning både vid grundutbildning och vidareutbildning.

- Grundläggande kompetens och intresse även i de ingående teoretiska momenten t.ex. aerodynamik, meteorologi, BCL mm.

 

Se inte uppräkning av krav som ett hinder. Svenskt hängflyg, klubbar och instruktörer välkomnar nya instruktörer. Det viktigaste är att man är intresserad av att dela med sig av sin kunskap och flygglädje på ett långsiktigt, säkert sätt. En stor del av instruktörsansvaret är att få eleven att fungera på ett säkert sätt för att kunna utvecklas vidare på egen hand – tänk efter hur det var när du själv lärde dig flyga, kom ihåg hur det var, vad var bra och vad kunde man göra bättre...

Det ställs en rad formella krav från Transportstyrelsen och SHF. Flygtidskraven och kraven på antal starter från Transportstyrelsen anser SHF som för högt ställda. Bedöms kandidaten i övrigt som lämplig kan det vara aktuellt att söka dispens. SHF anser att det är viktigare med erfarenhet av varierande flygning på olika platser under varierande förhållanden än antal starter och timmar i luften.

 

Krav från Transportstyrelsen (villkor för att påbörja en utbildning)

Sökanden skall 

1. ha gällande obegränsat kompetensbevis för hängglidare sedan minst 12 månader

2. ha utfört minst 500 flygningar samt ha erhållit minst 150 flygtimmar uppfylla antagningskraven enligt de godkända utbildningsplanerna 

3. ha förmåga att meddela undervisning och vara allmänt lämplig som instruktör

 

Villkor för att utfärda ett kompetensbevis:

Sökanden skall 

1. ha fyllt 18 år

2. ha genomgått en kurs för instruktörer för flygning med hängglidare utan motor som är arrangerad eller godkänd av organisationen

3. ha genomfört utbildning av minst fyra elever som biträdande instruktör

4. ha avlagt teoretiskt och praktiskt prov med godkänt resultat inför en kontrollant som är utsedd av organisationen

 

Kursen kommer att ligga under en helg i januari 2015. Man skall sedan också vara med vid instruktörsseminariet planerat till februari.

Är du intresserad av att bli instruktör? Kontakta din klubb och en instruktör som du kan arbeta tillsammans med. Anmäl sedan intresset till SHF via klubbens styrelse.

MVH,

 

Hans Berg

Riksinstruktör HG

Skribent: Jorgos Billis


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakt:
Tel: +46705948278
E-post: This is a mailto link

Se all info