Hoppa till sidans innehåll

SAARP – Luftrumsmöte på ATCC Arlanda

25 JUN 2019 12:13
Den 22 maj deltog Björn och Stefan från Stockholms Flygsportförbunds styrelse i en spännande workshop på ATCC Arlanda om utvecklingen av luftrummet runt Stockholm och det stora ”renoveringsprojekt” som kallas SAARP.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2019 12:13

ATCC betyder Air Traffic Control Center och är en kontrollcentral som leder flygtrafiken "en route" och genom terminalområden (TMA) på väg till och från flygplatser. ATCC Arlanda hanterar de mellersta och nordligaste delarna av det svenska luftrummet, däribland terminalområdet Stockholm TMA, där den största uppgiften är att leda trafikflyget ned till kontrollzonerna runt flygplatserna Arlanda, Bromma och Västerås där de lokala tornen hanterar start och landning.

Stockholm TMA anses omodernt och ska planeras om. Det ingår i ett jätteprojekt som heter Luftrum 2040 som behandlar framtidens flygkapacitet i hela landet. Runt Arlanda finns särskilda behov som behandlas i ett projekt med namnet Stockholm Arlanda Airspace Redesign Program (SAARP), och det var detta som vi var inbjudna att få veta mer om, och bidra med våra tankar om behov och möjligheter för allmänflyg/flygsport. Värdar för mötet var två av luftrumsexperterna på ATCC. Deltagare var hela den svenska flygeliten med Flygsportförbundet och luftrumsexperter och ledare från de flesta grenförbund.

Stockholms Flygsportförbund hade förberett workshopen med ett möte med de största klubbarna två veckor tidigare, för att vi skulle kunna ha en gemensam problembeskrivning och önskelista med oss. Det blev en bra internutbildning mellan grenarna.

När man får propåer från luftfartsmyndigheter så blir den instinktiva reaktionen ofta oro för att det ska ske försämringar för flygsport. Inte minst som inbjudan från Lfv till den här workshopen kom i turbulensen efter den privata flygtrafikledningens i Västerås försök att lägga beslag på stora delar av flygsportsektorerna i västra mälardalsregionen (något som en massiv insats från flygsportsverige tills vidare lyckats stoppa).

Den här gången blev det faktiskt annorlunda. Av de grundläggande designprinciper som ingår i SAARP är den åttonde "Ökad tillgänglighet för allmänflyget", och vi mötte ett stort intresse för allmänflygets och flygsportens behov.

De övriga designprinciperna kan sammanfattas:

  • att minska flygtrafikledningens arbetsinsats per flygning, t.ex. genom automatisk klarering,
  • ökad förutsägbarhet för ankommande trafik, att inte behöva sändas på oönskade omvägar,
  • minskad tid i planflykt och minskad total flygsträcka för trafiken till och från Arlanda, kanske genom att flytta inflygningspunkter – och här kanske förändringar kan göras som ökar tillgång till g-luft för allmänflyget,
  • ökad åtskildhet mellan militär och civil flygaktivitet.

Systemet ska vara ändamålsenligt, flexibelt, och så enkelt att förstå och använda att det minskar antalet luftrumsintrång. Komplexiteten ska minska, och förbättringar ska ske när det gäller kostnadseffektivitet, kapacitet och miljöpåverkan.

Som underlag för samtalen under workshopen visades bl.a. mycket imponerande grafik som åskådliggjorde flygaktiviteten runt Arlanda på olika sätt. De flygsportgrenar som är mest beroende av tillgång till g-luft, främst segel/skärm/hängflyg och fallskärm kunde ställa en mängd frågor och fick liksom KSAK möjlighet till egna presentationer. Svenska Flygsportförbundet visade den nya informationsfilmen som ger ett svep över alla grenar.

Workshopen blev ett exemplariskt utbyte av erfarenheter och ståndpunkter, och bra lärande för oss som inte riktigt kan kalla oss "luftrumsexperter". Att det finns en vilja att lyssna hos myndigheten, och mycket kompetenta experter inom flygsport, ger förhoppningar om fortsatt och rentav förbättrad tillgång till luften – vår arena.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info