Hoppa till sidans innehåll

Premiär för el-flyg i Sverige

06 JUN 2018 20:25
Nu kommer el-flyget. Det första färdiga flygplanet med elektrisk motor som kan köpas från hyllan, slovenska Pipistrel Alpha Electro har haft Sverige-premiär.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 12:27

Flyg med eldrift är inte längre en dröm. Nu kommer produkterna. Föreningen EcoFlight där Flygsportförbundet är blivande medlem (dess ordförande Hans Dunder i gul väst på bilden) arrangerade en demonstrationsflygning på Bromma flygplats 4 juni. Stockholms Flygportförbund var såklart där.

Vi som var på plats kunde inte låta bli att imponeras. Att flygegenskaperna var fina, även i den hårda byiga sidvinden på Bromma, var kanske ingen överraskning. Men ljudet –  tyst som vinden, bara ett härligt dämpat ylande från propellern vid fullt pådrag.

För Stockholms Flygsportförbund har den snabba utvecklinge inom el-flyget en särskild betydelse. En av tankarna med den idrottsanläggning som vi skissar på tillsammans med tre andra stora idrotter i norra Stockholm, är att den ska kunna bli ett innovationscenter för eldrift inom flyg- och bilsport. Kommunen är framåt och planerar ett innovationscentrum som en del av kommunens egen utveckling.

Alpha Electro är en tvåsitsig UL-maskin med 1,5 timmes gångtid, vilket gör flygplanet speciellt lämpat för utbildning. På ett framtida sportflygfält kan man tänka sig tyst och miljövänligt skolflyg både för motor och segel, på nära avstånd från staden med möjlighet att resa med lokaltrafik och cykel. Den tillgängligheten ökar möjligheten för ungdomar att lära sig flyga.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info