Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt Friflygning över Gärdet

Nystart för Stockholms Flygsportförbund?

11 MAJ 2012 23:30
Stockholm-Gotlands Flygsportförbund har legat i malpåse en längre tid. Men kanske är det dags att dra igång det igen. Vi saknar en mötesplats för AB läns flygklubbar, och idrottens distriktsförbund är en bra plattform för att påverka.
  • Skapad: 11 MAJ 2012 23:30

Fram till i början av 90-talet var Stockholms Flygsportförbund ganska aktivt, framför allt med en omfattande utbildningsverksamhet. Men i takt med att den ena flygsporten efter den andra blivit utslängd från Stockholms län, efter att flygfälten i Skarpnäck (segelflyg), Tullinge (motorflyg och fallskärm) och till sist Barkarby (motorflyg) lagts ned har intresset för att lägga tid och energi på flygsportens distriktsförbund i huvudstadslänet försvunnit.

Men kanske är det dags att ta ett nytt grepp på frågan om distriktsförbund. Ett skäl kan vara att vi behöver en mötesplats där alla flygsporter kan träffas och diskutera gemensamma angelägenheter. Förr fanns sådana gemensamma arenor (t ex regelbundna möten med luftfartsmyndigheten) men nu är det enskilda klubbar som får ta det jobbet en och en.

Mycket har också hänt sedan Stockholm-Gotlands Flygsportförbund somnade in. Förbundet dominerades då av motorflygarna — en stor del av de pärmar vi rensat i bestod av protokoll från pricklandningstävlingar på Skå. I början på 90-talet hade skärmflygningen knappt kommit igång, och modellflygets utveckling sedan dess är hisnande. Ett helt nytt spelfält med andra ord.

Inom Svenska Flygsportförbundet pågår en översyn av distriktsorganisationerna. Kanske ska de organisatoriska enheterna slås ihop? Ska det finnas förbund som till namnet överlappar varandra? Om man inte är insatt kan man inte lista ut var gränserna mellan Upplands, Stockholm-Gotlands och Sörmlands Flygsportförbund går. Gränsen mellan Stockholm och Gotland ter sig aningen tydligare. Det är också svårt att förstå i vilket distriktsförbund en klubb med adress i Stockholms län men med all sin verksamhet i Enköping, Tierp eller Gnesta hör hemma.

Att sätta fart på samverkan mellan flygklubbarna i Stockholmsområdet vore att ta initiativet i den här utvecklingen.

Därför söker vi intresserade klubbar för att ge Stockholm-Gotlands Flygsportförbund en nystart. Det handlar inte om att dra igång någon större egen verksamhet, utan om att skapa en mötesplats som också får en status att hantera gemensamma frågor i relation med stat och kommun, till exempel luftrumsfrågor eller markfrågor. Är det till exempel inte dags att storstockholm får ett nytt modellflygfält som en gång för alla löser problemen med markägare och bullerstörningar? Ett fält där vi kan hålla internationella tävlingar?!

Ytterligare en uppgift för distriktsförbundet kan vara att hjälpa flygklubbarna med kunskapsförsörjning, bland annat om hur man använder idrottens administrativa system. Det finns också en möjlighet att förmedla medel till klubbarnas verksamhet, en möjlighet som idag går förlorad eftersom vi inte rapporterar några årsmöten.

Ett årsmöte planeras tidigt i höst. Det är hög tid eftersom det senaste kända årsmötesprotokollet är över 20 år gammalt (se under Dokument).

Om du har frågor, tankar eller åsikter om detta, kontakta gärna Björn Hårdstedt i Fenix Skärmflygklubb. info-snabel-fenixflyg.se, någon i Svenska Flygsportförbundets styrelse, eller kommentera denna artikel.

Skribent: Björn Hårdstedt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info