Hoppa till sidans innehåll

Nya möjligheter med förändrat SDF-stöd

12 OKT 2017 21:59
Stockholms Flygsportförbund deltog vid Stockholmsidrottens välbesökta möte om framtidens stöd till idrottens regionala organisationer, av vilka vi är en. Dags att ta en diskussion om vad vi inom flygsporten har för ambitioner.
  • Uppdaterad: 25 FEB 2018 00:07

Stödet till idrottens regionala organisationer, de som kallas Specialidrottsdistriktsförbund (SDF på idrottslingo) ses över och kommer att se annorlunda ut i framtiden. Idag består de medel SDF får från Stockholmsidrotten, pengar som ursprungligen kommer från landstinget, av ett grundbidrag och av rörliga delar. Dessa beror bland annat på hur mycket lokalt aktivitetsstöd för barn och ungdomar (LOK) som idrotten i länet har fått, och hur mycket utbildning som idrotten levererat.

Flygsport är en liten idrott jämfört med fotboll, hockey och innebandy, men vi håller ändå ställningarna väl i jämförelse med många andra idrotter, både vad gäller aktiva och utbildning. I utbildningstimmar ligger vi i topp-tio i länet. Men bidragspengarna vi får från Stockholmsidrotten är ändå väldigt små, huvudsakligen beroende på Transportstyrelsens åldersregler som gör det svårt att få med barn och ungdomar i våra idrottsgrenar. Därmed är vi nämligen rökta när det gäller LOK-stöd som är en grundbult för att kunna ta del av SDF-stödet.

Men nu väntar förändringar, som ska diskuteras inom Stockholmsidrotten, beslutas i vår och träda i kraft 2019. Framtidens SDF-stöd kan komma att handla mer om vad man planerar för framtiden än hur mycket "poäng" man samlat tidigare. Den planerade verksamheten får gärna passa in i de fem "prioriterade utvecklingsresor"  som Riksidrottsmötet beslutat om, av vilka några redan är självklarheter inom flygsport. När det gäller stödet till föreningarnas utbildning är det här tänket redan omsatt i verklighet.

Detta var ämnet för ett mycket välbesökt möte på Stockholmsidrottens högkvarter i Solna Strand på torsdagkvällen 12 oktober. På bilden Stockholms Flygsportförbunds ordförande Björn Hårdstedt (tvåa från höger) med idrottskollegor från simning och innebandy i ett gruppsamtal under kvällen.

Så vad vill vi inom flygsport? Vill vi ha ett kansli eller kanske en deltidstjänst som arbetar med att tillvarata flygsportens intressen i stockholmsområdet?

Det här är frågor som vi borde fundera över under hösten. I december kommer en uppföljande konferens att hållas, efter att SDF i länet besvarat en enkät. Hur skulle ett förstärkt Stockholms Flygsportförbund kunna stödja din flygsportförening i Stockholms län?

Hör gärna av dig till någon i förbundets styrelse. Eller diskutera i kommentarfältet nedan.

Länk till info om dagens regler för SDF-stöd:
www.stockholmsidrotten.se/forsdf/SDF-stod/ReglerochrutinerforSDF-stod/

Länk till info om stöd till föreningar:
www.stockholmsidrotten.se/forforeningen/

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info