Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Lindén Fallskärmshoppare

Åtta grenar


Vi är 2018, 366 klubbar som är medlemmar i Flygsportförbundet med drygt 21 000 aktiva flygsportare. 

Flygsport är ett samlingsnamn för ett antal upplevelsesporter som sinsemellan är ganska olika. Gemensamt är att vi rör oss och våra farkoster i tre dimensioner, vilket är en utmaning för den spatiala intelligensen. Flygsport ger en mångfald av upplevelser, från intensiva naturnära stunder när man väntar på rätt vind för starta häng- eller skärmflyg från ett berg, till fart och adrenalin när man kastar sig ur ett flygplan i ett fallskärmshopp eller drar in sin konstflygkärra i en hisnande topproll.

Ett enkelt sätt att prova på flygsport är att ta en provlektion ute hos någon av flygklubbarna, eller välja en flygupplevelse hos något av de stora upplevelseföretagen.

Ballongflyg

Foto: Björn Hårdstedt Huvudsakligen används varmluftsballonger, men det finns även gasballonger och luftskepp. Varmluftsballongerna fylls med varmluft och styrs genom att föras vertikalt mellan luftmassor som rör sig åt olika håll.
Läs mer på Ballongfederationens webbplats.

Fallskärm

Foto: Michael Lönnberg Hopp från flygplan eller ballong på låg eller hög höjd. För de flesta är frifallet "grejen", medan andra njuter av flygningen efter att fallskärmen vecklats ut.
Läs mer på Fallskärmsförbundets webbplats.

Hängflyg

Under en pilformad vinge av rör och duk hänger piloten raklång med huvudet framåt, och styr endast genom att flytta sin vikt.
Läs mer på Hängflygförbundets webbplats
.

Konstflyg

Foto: Tommy Selin Avancerad flygning med motorflygplan. Looping och roll är bara grundkursen.
Läs mer på Konstflygförbundets webbplats

Modellflyg

Foto: Björn Hårdstedt Det finns modellflygplan utan motor som man kastar upp i luften, enkla modeller med gummibandsmotor, skalamodeller med jetmotor... Modellflyg är mycket varierande sport som driver just nu teknikutvecklingen inom elmotor och batterier. Också en stor ungdomssport. Läs mer på Modellflygförbundets webbplats.

Motorflyg

Foto: Björn Hårdstedt Motorflyg är kultur. Såväl gamla dubbeldäckare som sportiga experimentflygplan drar till sig blickar, och erbjuder sköna utflykter eller ren transport.
Läs mer på Motorflygförbundets webbplats.

Segelflyg

Ett flygplan som kan ta sig hundra mil eller mer, byggt av ultramoderna kompositmaterial, dät är vad man kan få spaka när man är segelflygare. Hjälp upp i luften får man av ett bogserplan eller en vinsch, sedan gäller det att "hitta stiget". 
Läs mer på Segelflygförbundets webbplats.

Skärmflyg

Foto: Mattias Joëlson Under en vinge av tyg och snören som kan packas ihop i en ryggsäck och tas med på bussen, kan man flyga många mil eller leka i en sluttning. Start från ett berg eller en backe, eller med en vinsch.
Läs mer på Skärmflygförbundets webbplats.
   
Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:29 Skribent: Björn Hårdstedt / Lova Bannister


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info