Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar


Inom flygsport finns många olika sporter och varje sort har sina egna tävlingsformer.

Akrobatik:

När man ger sig in i avancerade flyglägen så heter det att flyga "avancerat". Man brukar kalla det "ava". Som tävlingsform är avancerad flygning populär och väldigt publikfriande. I denna tävlingsform ska utövarna framföra akrobatiska manövrer i luften. Vilka manövrar som utförs beror mycket på vilken flyggren som tävlar. Konst- segel- och modellflygare gör klassiska manövrar som loop, roll, kubaner och spinn.

Även häng- och skärmflygare kan flyga avancerat, och en av de snabbast växande tävlingformerna just nu är akrobatikflygning med skärmflyg, som kort och gott kallas "akro".

Inom fallskärm görs de akrobatiska övningarna ofta i grupp. Laget ska skapa olika formationer under färden ner mot jorden. Det finns grenar där formationerna bildas innan skärmen lösts ut och även grenar där formationerna bildas med skärmen ute. Både stil och antal formationer kan belönas.

Flygtid

Flygtid som tävlingsform är vanlig bland modellflygare med friflygande modeller och motorflygare. I denna tävlingsform kan uppgiften antingen vara att hålla sig i luften så länge som möjligt, eller flyga en bana på en bestämd tid.

Modellflygtävlingar där det handlar om att hålla sig i luften så länge som möjligt utövas antingen med flygplan utan motor som kastas upp i luften, eller med flygplan som har en motor som drivs av gummiband. Modellerna är normalt friflygande, dvs de flyger självständingt utan styrning från piloten, till skillnad från radiostyrda modeller som manövreras av piloten från marken.

Precision

Som namnet antyder handlar det om flyga med hög noggrannhet. Det kan handla om att flyga en viss bana på en exakt tid, eller att landa på en punkt.  Denna tävlingsform utövas av flygare både med och utan motor. För att göra uppgiften lite svårare för motorflygarna landar de ofta med motorn avstängd i pricklandningsmomentet.

Denna tävlingsform används främst av fallskärmshoppare och motorflygare, men även inom häng- och skärmflyg.

Sträcka

I sträckflygning är uppgiften är att flyga så långt som möjligt, ofta längs en förbestämd bana. Den som flyger snabbast eller längst vinner. Denna tävlingsform används främst av flygare som flyger utan motor och banan läggs så att man inte når runt utan att vinna höjd på vägen.

Friflygarna (segel-, häng- och skärmflygarna som flyger utan motor) vinner höjd "tankar" genom att hämta energi från naturen i form av stigande luft. När man hittat stigande luft följer man med den upp till molnen för att sedan glida vidare på banan i jakt på nästa område med stigande luft.

Ballongfararna kan stiga genom att elda, men de kan inte styra i sidled, så de måste förflytta sig i höjdled för att hitta luften som rör sig åt rätt håll för dem till nästa punkt på banan.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:29 Skribent: Per Andersson & Björn Hårdstedt (Foto: Alain Couillaud)


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info