Hoppa till sidans innehåll

Välkomna till VM-kvalveckan i Borås

07 MAJ 2022 06:46
8-14 maj arrangerar Borås Segelflygklubb en av tio VM-kval i segelflyg - Sailplane Grand Prix (SGP). Piloterna tävlar om en plats till VM-finalen i Italien nästa år, de två första får VM finalplats.
  • Skapad: 07 MAJ 2022 06:46

Övriga deltävlingar avgörs i Litauen, Italien, Bosnien Herzegovina, Tyskland, Frankrike, Australien, Chile, Polen och Sydafrika.

SGP är det moderna sättet att visa vem som är bäst på att bemästra naturkrafterna vid segelflygning. De tävlande går över en startlinje likt en regattastart för segling och sedan ska de passera ett antal brytpunkter. Banorna är 100 - 400 km långa beroende på vädret, banan planeras att ta två timmar att flyga. Den som kommer först runt banan har vunnit den dagen. 

De tävlande får placeringspoäng varje dag de tar sig runt banan. Segrare är den som efter sju dagar fått ihop flest poäng.

Till tävlingen är 16 piloter anmälda varav 4 svenska piloter. En av deltagarna är Erik Rudsmark från Borås. Tre av de tyska piloterna är unga  sportsoldater: Max Maslak, Patrick Benoist och Clemens Berger. Övriga deltagande kommer från Tjeckien, England och Finland. Information om piloterna och tävlingen finns på https://sweden22.sgp.aero/ 

Det är andra gången Borås får äran att arrangera ett Sailplane Grand Prix. En av piloterna tävlade även då -  Stefan Langer. Stefan är med sina 170 000 följare segelflygvärldens största youtuber och i hans kanal finns flera inlägg från tävlingen 2018.

Följ tävlingen

Den som har möjlighet kan följa den spektakulära starten och målgången på Borås flygplats. Via WeGlide kan man följa de tävlande i realtid  under tävlingen. Tävlingen streamas och kommenteras av Ulrika Lagerlöf, segelflygare från Segelflygarna i Uppsala.

E-sport - virtual.sgp.aero

På kvällen startar piloter från hela världen sin virtuella flygning och tävlar på samma banor som de tävlande flög på dagen. Blev det ingen flygning en dag pga dåligt väder används istället en bana från förra SGP-tävlingen i Borås (2018). Även den tävlingen streamas och kommenteras live och de tävlande på plats i Borås kan bryta in och berätta om dagens banor och sin flygning under den virtuella tävlingen.
Följ det virtuella SGP på: https://www.virtualgliding.fai.org/

Tidsschema

6-7 maj träning. 

8-14 maj tävling.

Ungefärliga tider varje dag (beroende på väder)
09.00-11.00 Uppställning på fältet
11.00 Briefing (genomgång av dagens uppgift)
11.30-13.00 Vi bogserar upp startfältet.
13.30-15.30 Tävlingsuppgiften genomförs. Starten går 13.30
16.15 Prisutdelning till dagens vinnare

Tävlingsledare för tävlingen är Kjell Folkesson, Svenska Flygsportförbundets generalsekreterare.
Kom gärna och besök oss på Borås flygplats.

SGPSweden2022.png

Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info