Hoppa till sidans innehåll

Vår idrottsarena - luftrummet

06 MAR 2017 10:28
Alla idrottare behöver tillgång till en arena för att kunna utöva sin idrott. Vår arena är framförallt luftrummet. Det är en trend att det kontrollerade luftrummet runt flygplatser i Sverige utökas till förmån för det kommersiella flyget.
  • Uppdaterad: 07 MAR 2017 09:03

Allmänflyget och vi flygsportare trycks undan när det kontrollerade luftrummet utökas. Troligen är detta en av de viktigaste frågorna som Flygsportförbundet har att hantera den närmsta tiden. Vi vill begränsa utbredningen av det kontrollerade luftrummet och vi vill återta luft som inte används av den kommersiella flygtrafiken.

Därför har vi beslutat att skapa en luftrumskommitté med representanter från styrelsen och från samtliga flygsporter. I helgen hade vi ett inledande möte för att forma kommittén. Det är ännu inte helt klart vilka riktlinjer och befogenheter kommittén ska ha, men som ett första steg ska vi se till att vi blir erkända som en remissinstans hos Transportstyrelsen för alla frågor som rör luftrummet i Sverige. Vi ska även påtala problemet för RF - att tillgången till  arenor där vi kan utöva våra idrotter minskar.

Gruppen består av:
- Jannica Wunge, sammankallande och erfarenhet från segel, motor och modell
- Anders Åkvist, stf sammankallande och erfarenhet av ballong
- Lars Ekstedt, sekreterare och ballong
- Pelle Scherdin, fallskärm och kommersiellt flyg
- Rolf Björkman, motor, allmänflyg, hängflyg, skärmflyg
- Pekka Havbrant, segel
- Ulf Höglin, modell 

Kontakta gärna kommittén om du behöver hjälp med luftrumsfrågor i ditt flygområde. Aktuellt just nu är att Västerås flygplats vill utöka sitt luftrum och då drabbas flygsportare i både Västerås och Eskilstuna.

Tillsammans blir vi starkare, och med RFs hjälp kan vi skydda våra arenor!

/Anders

Skribent: Anders Åkvist
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info