Hoppa till sidans innehåll

Rapport från styrelsemöte i Alvik 21-23/2

27 FEB 2020 20:17
Förbundsstyrelsen samlades i Alvik under den gångna helgen för att arbeta med ett flertal frågor. När vi träffas fysiskt, vilket inträffar cirka fyra gånger per år, så blir det ett kombinerat besluts- och arbetsmöte.
  • Skapad: 27 FEB 2020 20:17

Att solen sken utomhus gjorde inte så mycket för vi har väldigt fin utsikt från vårt kansli i Alvik. 

Redan på fredagkvällen samlades vi för att börja avverka frågor på helgens agenda. Ett flertal av våra policydokument har uppdaterats och vi gjorde en sista granskning innan de godkändes. Dessa kommer att publiceras på flygsport.se under våren.

 Lördagen startade med att Reach Potential besökte oss och presenterade sitt arbete med svensk flygsport, och vi genomförde också en kort workshop för att guida dom vidare i arbetet. Reach Potential har fått ett uppdrag av oss att definiera vad Flygsportförbundet och Svensk Flygsport är för något. Hur ska vi bäst skapa varumärken för att få framgång inom Svensk Flygsport? Vilka är dessa varumärken (och det är inte bara en logotyp)? Vad ska vi fokusera på och hur ska vi organisera oss med förbund, grenförbund, föreningar? Eller ska vi organisera oss på ett helt annat sätt? Det blev intressanta diskussioner där många nyttiga idéer bollades. Vi återkommer i ärendet senare när Reach Potential har kommit längre i arbetet. 

En viktig anledning till att vi träffas fysiskt under en helg i februari varje år är att förbereda inför förbundsstämman. Enligt stadgarna ska alla dokument publiceras senast två veckor innan förbundsstämman. Styrelsen har skrivit fyra propositioner som har varit publicerade en tid. Vi gjorde mindre justeringar på ett par av dessa. Det har inkommit fyra motioner till förbundsstämman och vi diskuterade hur vi ska svara på dessa och vad vi rekommenderar förbundsstämman att besluta. Den ekonomiska redovisningen för 2019 är nu klar och vi konstaterade att vi i stort höll budgeten. Vi hade budgeterat för ett underskott, och  det blev ett underskott, dock lite mindre än budgeten. Vi har bra kontroll på förbundets kostnader. Förslaget på budget för 2020, som förbundsstämman kommer att besluta, visar på ett litet överskott för året. Gå in på flygsport.se och läs dokumenten inför förbundsstämman! Du hittar dom i fliken ”Dokument/Förbundsstämman 2020”. Där kan du också anmäla dig till stämman och middagen. Gör det!

 

Medlemsavgiften till Internationella Flygsportförbundet (FAI) är förbundets enskilt största kostnad (förutom löner). Medlemsavgiften baseras på antalet ”air sports persons” i ett land. Vi konstaterade att antalet utövare minskar i Sverige och att vi nu har krympt så att vi är kvalificerade i en mindre kategori än den vi har idag. Vi kommer därför att ansöka hos FAI om att nergradera oss en kategori. Detta innebär att vår medlemsavgift till FAI minskar med cirka 120.000 kr per år.

FAIs General Conference (GC) ska hållas i Wuhan, Kina i oktober. Tyvärr har corona-viruset ställt till det och därför kommer GC med största sannolikhet att flyttas till ett annat land. Sverige har fått en förfrågan från FAI om vi, med kort varsel, har intresse och möjlighet att arrangera GC i oktober/november. Vi är hedrade av att få förfrågan och jobbar vidare med ett par olika alternativ. Under mars kommer vi att besluta om vi har möjlighet att ta på oss arrangemanget.

 

Årets förbundsstämma kommer att hållas i Alvik, Stockholm den 21/3. Jag hoppas att få träffa många föreningsrepresentanter under stämman och den efterföljande middagen med priscermoni. Förbundsstämman är förbundets högsta beslutande organ och en viktig sammankomst. Men vänta inte till förbundsstämman om du vill diskutera Svensk Flygsport med oss i styrelsen. Vi är inte längre bort än ett telefonsamtal och vill gärna höra vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra ute i landets flygsportföreningar. Vi tar gärna emot tips på vad vi kan bli bättre på! 

Lugna landningar,

Anders

0703-616006

Skribent: Kjell Folkesson
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info