Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Riksidrottsforum i Ronneby

20 NOV 2018 09:34
Riksidrottsförbundet (RF) håller årsmöte vartannat år. Mötet kallas Riksidrottsmöte (RIM). De åren som RIM inte hålls är det istället ett arbetsmöte som kallas Riksidrottsforum (RIF). I år hölls RIF på Ronneby Brunn i Ronneby den 10-11/11.
  • Uppdaterad: 20 NOV 2018 09:34

RIF är, som sagt, ett arbetsmöte som förberedelse till RIM året därpå. Under helgen förekom några ord flitigt. Dessa var just "arbetsmöte" och "revitaliserad". RFs logotyp har hängt med i många år, men är i behov av föryngring. En ny "revitaliserad" logotyp lanserades den 9/11.  Den är enklare och mer stiliserad än den gamla. Jag är inte helt förtjust i den nya loggan, men det sägs att den "växer" med tiden. Vad tycker du? Bu eller bä?

Jag och Kjell Folkesson representerade flygsportförbundet på mötet. Nästan alla 71 specialidrottsförbund var representerade, och ett flertal idrottsdistrikt. Totalt var över 300 personer närvarande.

Helgen startade med en presentation av arbetet med idéprogrammet "Idrotten vill", idrottens uppförandekod, idrottens ombudsman och visselblåsarfunktion. RF har inrättat en ombudsman och en visselblåsarfunktion för att snabbt kunna hantera oegentligheter inom idrottsrörelsen när det gäller mobbing, trakasserier och rasism.

Därefter tog flera arbetspass över. Vi diskuterade och gav input till riksidrottsstyrelsen inom flera viktiga områden som ska beslutas på RIM 2019.

Dessa områden är:

- Anslutningsformer till RF - vilka idrottsförbund ska få vara medlemmar i RF och vilka regler ska gälla både nya och befintliga specialidrottsförbund? Vad är idrott?

- Ska vi skilja på medlemskap och medlemsnytta? Är det självklart att alla medlemsförbund ska få tillgång till alla förmåner?

- Stödformer - vilka ekonomiska bidrag ska finnas till förbund och distrikt? Hur ska dessa fördelas? Vilka nyckeltal ska användas? Dagens stöd fördelas enligt ett komplext system som RFs ordförande Björn Eriksson halvt på skämt påstod att endast tre personer förstår sig på. Det behöver förenklas och anpassas till omvärlden och ”GUD” - Globalisering, Urbanisering och Digitalisering.

RFs styrelse kommer nu att sammanställa dessa områden och skicka ut förslagen på remiss. Redan 14/12 skickas remisserna ut och de ska vara besvarade den 6/2. Därefter tar RF fram propositioner som ska beslutas på RIM 2019.

Utöver arbetspassen så fick vi en inspirerande föreläsning av Emil Jensen, komiker, skådespelare och singer-songwriter. RF och SOK presenterade planerna för ett vinter-OS i Stockholm 2026. Jag har hittills varit tveksam till att vi klarar av att arrangera ett vinter-OS i Sverige, men efter presentationen så har jag svängt och är positiv. Vi klarar den både organisatoriskt och ekonomiskt! I vinter arrangerar vi både alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund. Det är som att arrangera ett fjärdedels vinter-OS. We can do it!

Lugna landningar,
Anders

Skribent: Anders Åkvist
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info