Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Ordförandekonferensen

18 OKT 2019 16:18
Det pågår ett omfattande förändringsarbete i FSF, från styrelsen och ner till minsta förening, för att vi ska kunna anpassa oss efter tidens krav och Riksidrottsförbundets (och därmed också Riksdagens och Regeringens) förväntningar och riktlinjer.
 • Skapad: 18 OKT 2019 16:18

Vi är en del av idrottssverige och av omvärlden och beredda på att växa med uppgiften.  

Vi arbetar i styrelsen med tex  vision och värdegrund, mål och mening, förbundsplan och strategier. Detsamma gör föreningarna och grenförbunden. Det är lite jobbigt, naturligtvis, och kräver sina män och kvinnor, men allt sådant arbete bär framåt om man bara börjar nysta upp tråden någonstans.

Lördagen den 12 oktober samlades styrelsen, generalsekreteraren och representanter för grenförbunden för flygsporterna på kansliet i Alvik, för att tillsammans diskutera nuet och planera för framtiden.

Så med framtiden i sikte tog vi oss an lördagens möte och sen fortsatte styrelsen med ett  styrelsemöte på söndagen efter. Alla protokoll finns att läsa på flygsport.se inom kort.

 

Blandad info utan inbördes ordning:

 • Generalsekreterare Kjell Folkesson är ute och pratar med föreningarna om förändringsarbetet, som går under rubriken ”Förändringsresor”, vilket kort sagt är Riksidrottsförbundets ”Strategi 2025” omsatt i praktik i vårt eget förbund. I skrivande stund befinner Kjell sig i Östersund. Dessa träffar är en möjlighet för föreningar att få bra stöd, tillgång till utbildning och information, samt ett ekonomiskt bidrag i utbyte mot ett påbörjat arbete. Många besök är redan gjorda, men det finns en diger fortsättning på turnén.
 • Ordförandena för de olika grenförbunden rapporterade om sin tillvaro och det visade sig att många frågor är de samma för många; tillgång till luftrum och arenor, organisatoriska frågor, behörigheter och tillgång till tränare/tekniker, drönare, jämställdhet, vikande medlemsunderlag, att få fler att dela på arbetsuppgifter, miljö…
 • Kom ihåg IdrottOnline! Registrera, använd, uppdatera.
 • Ta del av onlineutbildningen ”Ren Vinnare”; den går snabbt att göra och kommer att vara viktig i anti-dopingarbetet. Jag gjorde den själv i förra veckan.
 • Vi har en ny alkoholpolicy som börjar gälla från januari 2020. Ej generellt tillåtet att använda RF:s medel för alkohol.
 • SISU har en ny utbildningsportal på nätet där utbildningsmaterial hittas för tex tränare och styrelser.
 • 14-16/2 hålls ett möte på Scandic Forresta, Lidingö, i RF:s regi under namnet ”Mötesplats för internationella representanter”. Internationella frågor och strategier behandlas. Grenförbund får skicka upp till två representanter.
 • Under första kvartalet 2020 kommer vi att bjuda till ett symposium för tränare och coacher som en del i elitutvecklingsplanen.
 • Förbundsstämman blir den 21/3 i Stockholmsområdet. Inbjudan kommer med närmare info, men boka i kalendern. Kom! Skicka någon från klubben (fullmakt behövs om det är någon annan än ordföranden) och använd era röster på årsstämman. Grenförbunden kan gärna ha sina årsstämmor på söndagen den 22/3 och då står vi för lokalerna.

Riksidrottsförbundet
Thomas Bergström från Riksidrottsförbundet (RF) besökte oss och berättade om idrottsrörelsens struktur och värde. Staten tror på idrotten som ett sätt att forma goda medborgare och göra Sverige bättre och sätter därför högre krav på oss.

Idrottens förändringsarbete kallas Strategi 2025. Den ska framför allt leda till att fler ska både vilja och kunna idrotta i en förening, hela livet, och att fler ska känna sig välkomna. Personlig utveckling och bredd träder fram som en starkare grund än resultatfokus. Jämställdhet i föreningar och styrelser blir mycket viktig. Alla ska kunna vara med oavsett ålder och ambitionsnivå. För oss kan det till exempel handla om att även före detta aktiva välkomnas och tillvaratas i klubben eller att vi hittar former för att människor med funktionsnedsättningar ändå kan hitta en roll. Det är RF:s viljeinriktning. Förbunden har ett ansvar i att leda och utbilda sina föreningar mot målen.

De fem utvecklingsresorna i Strategi 2025 är:

 1. En ny syn på träning och tävling
 2. Den moderna föreningen engagerar
 3. Inkluderande idrott för alla
 4. Ett stärkt ledarskap
 5. Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Det finns bra info på RF:s hemsida, rf.se. Läs om den nya visselblåsartjänsten, mer om Strategi2025, antidopingarbetet, bidrag och stöd, om utdrag ur belastningsregistret för tränare för barn, om elitidrott, och så vidare. Det finns också stödmaterial att ladda ner.

Se över era stadgar och förändra dem så att de passar in i nya riktlinjer eller nya sätt att arbeta med föreningen.

 

Kris och krishantering
Peo Humla från  Fallskärmsförbundet berättade om den tragiska olyckan i Umeå i juli i år, där nio personer omkom. Han talade om krishantering och praktiska saker som snabbt måste ordnas när olyckan är ett faktum. Vi fick alla mycket att fundera över. Se över era försäkringar på individ- och klubb-/förbundsnivå och förbered gärna en krisplan så gott ni kan.

Peo gav rådet att se upp för media; utse en och endast en som talar med media, om det händer något.

Förbundsutvecklingsplanen
Styrelsen har med GS:s hjälp arbetat fram en plan för hur vårt eget utvecklingsarbete i Flygsportförbundet ska se ut, där vi vill verkställa RF:s mål och tanke med Strategi 2025. Vi kallar den fantasifullt för Förbundsutvecklingsplanen. Den kommer att utvärderas i slutet av 2021, och blir den viktigaste parametern för hur mycket bidrag vi får av RF 2022-2023. Principerna för bidragen kommer också att förändras. Pengarna kommer att öronmärkas i högre grad och kunna spåras i större utsträckning.

Där har vi satt upp effektmål och preciserat vilka insatser som ska genomföras. Föreningar väljer själva vad de vill börja arbeta med, och kan tala med GS om detta under de träffar som anordnas ute i landet, där planen presenteras.

Under mötet i Alvik presenterades Förbundsutvecklingsplanen för grenförbundens representanter, som fick tillfälle att reflektera över, ifrågasätta, kommentera och utveckla tankegångarna. Frågetecknen fanns, men det gjorde också utropstecknen i så fall.

Man får vara med i svensk idrottsrörelse om man vill. Om man vill det finns spännande områden att jobba med. Vi vill att fler ska flyga, och komma till våra föreningar, och vi vill trivas och ha kul tillsammans; det är väl egentligen så enkelt.

 

Vi avslutade det långa mötet med en middag och att döma av skratten så hade inte tvivlen varit alltför djupa.

 

Ta kontakt med någon av oss i styrelsen via GS Kjell Folkesson om du vill diskutera något. 

Flyg lugnt och ha roligt,

Skribent: Helena Burholm
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info