Hoppa till sidans innehåll

Rapport från FAI General Conference i Luxor, Egypten

12 NOV 2018 10:46
Årets general conference i FAI, vilken var den 112:e i ordningen, såg på pappret inför mötet ut att bli en ganska odramatisk tillställning.
  • Skapad: 12 NOV 2018 10:46

Det fanns inga motioner att behandla, endast en proposition om stadgeändring som inte var mycket att diskutera, och sittande ordföranden ställde upp för omval. Det fanns ingen motkandidat nominerad till ordförandeposten i förväg. Den enda spännande punkten var val av ledamöterna till styrelsen. Där fanns fler nominerade personer än platser i styrelsen, och vi ville ju gärna ha kvar vår svenska representant, Bengt Lindgren, som executive director i FAI.

Dock blev det en ganska dramatisk tillställning. Redan kvällen innan mötet, på invignings-middagen, tilldelades den saudiarabiska prinsen Sultan bin Salman Al Saud utmärkelsen "FAI Companion of Honor". Detta skedde innan mötet hade beslutat att tilldela utmärkelsen till honom, efter beslut av FAIs ordförande Frits Brink. Med tanke på andra händelser i världspolitiken där Saudi-Arabien är inblandad var detta mycket dålig tajming. Förutom Al Saud så fick Madam Li Zhengmei (CHN) och Capt Veerayuth Didyasarin (THA) utmärkelsen, dock delades dessa utmärkelser ut efter det att beslut fattats av mötet.

Kvällen innan mötet märktes det att något var på gång, och mycket riktigt så nominerades Bob Henderson från Nya Zeeland som motkandidat till Frits Brink som ordförande för FAI. Bob har suttit som ledamot i styrelsen i många år men hade avsagt sig omval. Han blev under dagarna innan mötet övertalad att kandidera till posten som ordförande. Tydligen fanns det stort missnöje med den sittande ordföranden från flera länder och sport-kommissioner.

Bob Henderson valdes med stor majoritet som ny ordförande för FAI för de kommande fyra åren. Dock valdes han inte enhälligt. Det innebar att Frits Brink kandiderade som ledamot till styrelsen och att konkurrensen om dom platserna ökade. Tyvärr ledde detta till att både Frits Brink och vår egen Bengt Lindgren inte valdes in i styrelsen. Bengt förlorade i sista omröstningen till saudiaraben Abdullah Al-Jawini, som lovade att få ordning på FAIs finanser om han blev vald. Vi får se om han kan leverera, jag är tveksam. Det positiva var att italienskan Marina Vigorito blev invald och att det därmed är två kvinnor i styrelsen. I övrigt valdes sittande styrelsen om: Mary Anne Stevens (CAN), Alvaro de Orleans-Borbon (ESP), Agust Gudmundsson (ISL), Jean-Claude Weber (LUX).

Ytterligare en anledning till att Frits Brink fick lämna kan ha varit att styrelsen föreslog 10% höjning av medlemsavgiften till FAI. Detta är naturligtvis inte populärt eftersom flera länder, inklusive Sverige, redan nu får mycket intern kritik att för mycket pengar går till FAI. Mötet ifrågasatte höjningen och vill se kostnadsbesparingar istället. Höjningen godkändes inte och styrelsen fick i uppdrag att arbeta om budgeten för 2019 så att den balanserar utan höjningen.

FAI har liknande utmaningar som FSF, till exempel vad kommissionernas (=grenförbundens) roll är jämfört med FAI (=FSF), hur samarbetet mellan kommissionerna, FAI och medlemsländerna kan förbättras och hur vi får bäst utväxling av World Air Games. Ett projekt som heter OneFAI, som arbetar med dessa frågor, är lanserat. World Air Games kommer att arrangeras i Turkiet i september 2020.

Till sist beslutade mötet att general conference 2020 ska arrangeras av Kina i staden Wuhan. Nästa år kommer mötet att hållas i Marrakesh, Marocko, men det är beslutat sedan tidigare.

Lugna landningar,
Anders

Skribent: Anders Åkvist
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info