Hoppa till sidans innehåll

Rapport från FAI General Conference 2017

29 OKT 2017 12:50
Årets FAI General Conference hölls i Lausanne, Schweiz. Lausanne är inte bara hemmabas för FAI, utan även för Internationella Olympiska kommittén. Det blev genomgående ett olympiskt tema under dagarna, av flera anledningar.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2017 13:50

För min del började mötena på onsdagen med workshops om tävlingssystem, licenshantering, ny hemsida för fai.org och drönare. På kvällen hölls FAI award ceremony där bland annat Bertrand Piccard och André Borschberg fick utmärkelse för flygningen med Solar Impulse runt jordklotet.

Middagen gästades av ordföranden för Internationella Olympiska kommittén, Dr. Thomas Bach, som lämnade över diplomet ”Olympic certificate of recognition” till FAIs ordförande Frits Brink. FAI ha varit erkänt av IOC under ett antal år, men diplomet har inte överlämnats förrän nu. Det var första gången som FAI general conference fått besök av IOCs ordförande.

Årsmöte

På torsdagen startade själva årsmötet, ”general conference” med 43 medlemsländer representerade på plats. Ytterligare några hade lämnat fullmakter. Samarbetspartnern Red Bull Air Race startade med en presentation av verksamheten som är en av världens mest populära motorsporter. Endast Formula 1 och Moto GP har fler intresserade följare enligt en marknadsundersökning. Red Bull Air Race direktsänds i 149 länder, men tyvärr inte i Sverige.

FAIs ekonomi diskuterades ingående under mötet, både förra årets utfall och nästa års budget. De senaste åren har FAI gått med förlust, och även för 2018 lägger styrelsen en budget med negativt resultat. Anledningen till detta är flera större projekt som kostar pengar initialt, men som förhoppningsvis ska ge stora sponsor- och mediaintäkter framöver, t ex är tävling med drönare och indoor skydiving två potentiella framtida stora intäktskällor. Vi får hoppas att ett eller flera projekt blir framgångsrika, alternativet är att FAI måste krympa sin verksamhet eller höja medlemsavgiften. Budgeten för 2018 godkändes med knapp majoritet av mötet. Breitling har sagt upp samarbetsavtalet med FAI, och 2018 blir troligen sista året med nuvarande avtal.

Flera länder lyfte problemet med krympande luftrum, samma problem som vi i Sverige brottas med. Både Holland och Finland har stora problem. Dock har FAI begränsade resurser att arbeta med dessa frågor, så det faller tillbaka på respektive land att arbeta med dessa frågor.

World Air Games 2020

Det är ännu inte bestämt vem som ska arrangera World Air Games 2020. Det finns tre kandidater; Albuquerque (USA), Turkiet och Malaysia. FAIs executive board fick mandat att driva ärendet vidare.

FAI Air Games Event Series är ett av projekten som just nu kostar pengar utan att ge intäkter. Tanken är att skapa en tävlingsserie med flera flyggrenar som turnerar runt i världen. Kontakt har tagits med flera intresserade städer och med företag som marknadsför sportevent.

Nya grenar

Några nya flyggrenar presenterades och flera har stor potential att växa, framförallt inom ungdomssegmentet; drönare, indoor skydiving, swoop freestyle och green air sports.

FAIs styrelse hade lagt en proposition om några stadgeändringar. För att få mer arbetsro och kunna planera verksamheten på lång sikt föreslogs att ordföranden och ledamöterna i executive board ska väljas på fyra år istället för två år. Det finns för- och nackdelar med detta och resultatet av omröstningen blev att ordföranden väljs på fyra år (= den olympiska tidsperioden) och att ledamöterna väljs, som tidigare, på två år.

En enkelt förslag på namnändring av en av kommissionerna från FAI Astronautic Records Commission till FAI Astronautic and Stratonautic Commission skapade debatt och fick inte stöd av årsmötet. Namnändringen innebär nämligen inte bara en namnändring, utan även att kommissionen får ansvaret för en stor del av luftrummet där flera andra kommissioner idag ansvarar för respektive flyggren, t ex ballong och fallskärm, nämligen stratosfären. Detta skapade otydliga ansvarsområden och därför avslogs förslaget.

Nästa år hålls FAI general conference i Luxor, Egypten (det beslutades redan förra året) och 2019 blir det återigen norra Afrika som får äran, nämligen Marrakech i Marocko. Marrakech vann omröstningen i kamp med Albuquerque och Quebec.

Olympiska spel?

På fredag kvällen hölls avslutningsmiddagen på det olympiska museet. FAIs förre ordförande John Grubbström höll ett inspirerande tal om att inom en snar framtid kommer även foton på idrottare från flygsporten att hänga på väggarna där. Det är onekligen så att flygsporten närmar sig den olympiska rörelsen och det är bara en tidsfråga innan en flyggren kommer att vara med i OS. Vem blir först? Drönare? Skärmflyg? Indoor skydiving?

Med olympiska flygsporthälsningar,
Anders

Skribent: Anders Åkvist
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info