Hoppa till sidans innehåll

Ovan Babylon – en film om flygsport i fredens tjänst

23 APR 2019 09:45
En ballongfestival i Irak, mitt under den ultraextrema terrorrörelsen Daesh framväxt. En irakisk patriot och entusiastiska ballongflygare från Europa bestämde sig för att genomföra detta halvgalna fredsprojekt, om vilket Folke Rydén gjort en film.
  • Uppdaterad: 21 APR 2019 10:42

När Murtada Al-Hachami återvänder till sitt älskade hemland Irak efter 18 år i ofrivillig exil blir han bestört. Västerländska mediernas kaosbild av Irak stämmer inte.

Murtada blir besatt av tanken att ge omvärlden en annan bild av Irak – ett av världens vackraste och historiskt viktigaste länder. Han övertygar världens främsta luftballongspiloter att resa till Irak. Där ska de fridfullt flyga sina gigantiska farkoster över Babylon och det historiska Mesopotamien, mänsklighetens vagga och födelseplatsen för konst och kultur.

Men vid samma tid växer en ny terrororganisation explosionsartat fram över Irak och sprider skräck och förödelse. Daesh framfart hotar hela det storslagna projektet. Men Murtada vägar ge upp sin dröm. Mot alla odds och med livet som insats kämpar han för sin vision och för sitt lands framtid.

Filmen är gjord av den svenska journalisten Folke Rydén med ett team av svenska och irakiska medarbetare. Den är dokumentär och har en koppling till svenska flygsportare. Ett svenskt ballongteam stod redo att åka med på festivalen, men drog sig ur i sista stund efter våldsamma händelser i Irak som berörde teamets säkerhet.

Filmen hade nyligen remiär och går på turné över landet i Folkets Hus regi. Några sådana tillfällen återstår, bl.a. på Zita i Stockholm.

Se trailer >>

Skribent: Gunlög Edgren


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info