Torsdagen den 23 november 2017 publicerade Dagens Nyheter ett upprop mot sexism och övergrepp under namnet #timeout, undertecknat av 2290 kvinnor inom idrotten. Kvinnorna delar med sig av sexuella trakasserier de upplevt inom idrotten.
-
-
Skapad: 28 NOV 2017 13:45
Det är med avsky jag läser om de trakasserier och övergrepp som skett och som nu kommer till allmän kännedom.
För mig råder det en självklar nolltolerans mot sexism, mobbing, trakasserier, homofobi, transfobi och rasism inom samhället och idrotten i allmänhet och inom flygsporten i synnerhet. Flygsporten är en av få idrotter där män och kvinnor tävlar och tränar tillsammans på samma villkor och under samma förutsättningar. Vi kan dock inte räkna med att vår idrott är förskonad från de övergrepp som beskrivs i #timeout. Tvärtom är det sannolikt att beteendet finns även inom vår idrott, våra föreningar och förbund.
Flygsportförbundet (FSF) jobbar aktivt med jämställdhet och kommer redan vid nästa årsmöte välja en styrelse som består av 50% män och 50% kvinnor. Arbetet kommer att fortsätta, dels med att uppmuntra grenförbund och föreningar att välja jämställda styrelser, dels med att värva fler kvinnliga idrottare till våra föreningar.
FSF har tillsatt en grupp som ska bidra till att stötta föreningar och individer när övergrepp eller trakasserier blir kända i våra medlemsföreningar. Gruppen består av FSF AU; Jannica Wunge, Heléne Kihlström och jag själv. Gruppen nås på mejladressen
och det är bara medlemmarna i gruppen som har tillgång till mejl skickade dit. Alternativt kan vi kontaktas via telefon (se kontaktsidan). Kontakta oss om du har upplevt trakasserier i samband med flygsport och behöver hjälp med att hantera situationen. Eller om du och din förening behöver support för att motverka/förhindra trakasserier. Om brott har begåtts så uppmanar vi till att alltid polisanmäla dessa.
En trygg och jämställd idrott för alla!
Anders Åkvist
ordförande, Svenska Flygsportförbundet