Hoppa till sidans innehåll
Foto: Privat Konstflygaren Sofia Lindberg, samt skärmflygarna Emma Callerström och Kajsa Elfström får Bertil Flormans stipendium.

Sofia, Emma och Kajsa är årets Florman-stipendiater

13 APR 2021 09:03
Årets Florman-stipendiater är konstflygaren Sofia Lindberg samt skärmflygarna Emma Callerström och Kajsa Elfström.
  • Uppdaterad: 13 APR 2021 09:03

Sofia Lindberg har jobbat som pilot i sex år, och är för tillfället anställd på City Jet med stationering i Köpenhamn.

– Normalt sett så är det väldigt mycket flyg i mitt liv, men nu har ju Coronapandemin gjort att flygbranschen tappat en hel del. Jag blev faktiskt av med mitt jobb i april förra året, men fick tillbaka det i augusti. Även om det är med ganska låg intensitet än så länge. Vi flyger helt enkelt inte så mycket som tidigare.

När Sofia inte flyger kommersiellt är det konstflyg som gäller. Med tre SM-guld i Sportsman-klassen är hon välmeriterad, trots att hon bara hållit på med sporten sedan 2014.

– Jag har också en andraplats på NM och kom faktiskt sjua på en tävling i USA. Det var 20 väldigt duktiga deltagare, så den placeringen är jag mycket nöjd med.

I sin ansökan om stipendiet skriver Sofia:

”Mina prestationer visar tydligt att detta inte är en sport där vi skiljer på kön, och kvinnor är lika konkurrensmässiga som män. Vi är alla piloter. Jag vill fortsätta att tävla och inspirera andra kvinnor att detta är en sport för alla”.

Nu får Sofia 15 000 kronor från Bertil Flormans stipendium, pengar som kan användas till träning och hyra av flygplan.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Det har varit tufft sista tiden på grund av pandemin, och i fjol flög jag faktiskt inte en enda timma konstflyg, så alla bidrag mottas tacksamt. Det blir i alla fall några timmar, och efter att ha tillbringat fyra år i sportsman-klassen är nu siktet inställt på att gå upp till Intermediate, säger Florman-stipendiaten Sofia Lindberg som är medlem i konstflygföreningen IAC 22.

Skärmflygläger

Skärmflygarna Emma Callerström och Kajsa Elfström får årets andra stipendium på 15 000 kronor för att anordna ett läger för kvinnor.

– Vi vill anordna ett läger för kvinnor som vill fortsätta att utveckla sig inom skärmflygningen tillsammans med andra. Naturligtvis med hänsyn tagen till gällande restriktioner på grund av Corona.

– Tanken är knyta kontakter, hitta förebilder och kompisar att flyga tillsammans med.

Lägret är tänkt att antingen vara inriktat på Hike and Fly, eller hangflygning och tidpunkten kommer också att väljas med tanke på Coronasituationen.

– Vi hade ju hoppats kunna ha det i sommar, men om inte alla är vaccinerade kan det bli svårt att genomföra det på ett ansvarsfullt sätt i år.

Emma Callerström flyger för Åre Skärm och Drakflygklubb, medan Kajsa Elfström är med i Fenix Skärmflygklubb. De lärde känna varandra när de pluggade på KTH och nu håller de båda på att utforska sporten.

– Jag träffade en kollega som fick mig att börja flyga, säger Kajsa, som till vardags jobbar som IT-ingenjör.

– När Kajsa sa att hon börjat flyga så kände jag att jag bara måste börja också, säger Emma, som jobbar med förbättringsprojekt inom sjukvård.

Med hjälp av pengarna från Bertil Flormans stipendium hoppas de nu kunna genomföra lägret.

– Det här var ju verkligen jättekul. Vi har varit i kontakt med flera kvinnliga flygare som kan medverka som förebilder. Bland andra tävlingsflygaren Anna Hadders, som gärna vill vara med och hålla ett inspirationsföredrag. Sedan får vi se om det blir live eller via Teams, säger Emma Callerström och Kajsa Kajsa Elfström.

Flormanstipendiet

Bertil Florman föddes 1902 och hade en lång karriär inom flyget. Den började när Bertil var värnpliktig flygförare vid marinen, en bana som tog slut vid ett haveri med ett sjöflygplan.

Efter studier vid Stockholms högskola och KTH arbetade han som stationschef för AB Aerotransport på Bulltofta och Torslanda samt vid Stockholms internationella sjöflygplats vid Lindarängen. Han var under 30-talet med i projekteringsgruppen när Bromma flygplats skulle byggas och med tiden var han verksam som flygplatschef på både Bromma och Arlanda.

Han var även vd för företaget Aero Material AB och dessutom under 70-talet ordförande för Svenska Flygsportförbundet. (Källa: Wikipedia)

När Bertil Florman dog 1987 och efterlämnade han en summa till en fond vars avkastning ska gå till kvinnliga flygsportare eller till ändamål som främjar kvinnor inom flygsporten. Stipendiet delas ut varje år, och den som söker stipendiet ska vara medlem i någon av Svenska Flygsportförbundets föreningar. Summan varierar mellan 5 000 och 20 000 kronor, beroende på hur fondens värde utvecklats.

Vill du söka Flormanstipendiatet 2022?

Du kan redan nu söka 2022 års stipendium genom att klicka här.

Skribent: Janne Andersson


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info