Hoppa till sidans innehåll
Segelacro-VM i Polen

VM-brons för svenskar i segelakrobatik

25 AUG 2011 15:03
Team Sweden höll stilen i Polen. Trots att flera av konkurrenterna storsatsat, knep det svenska laget en pallplats, och det var inte långt ifrån silver.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:26

Efter att ha sopat rent på medaljbordet i nordiska mästerskapen i juli, åkte det svenska laget i segelakrobatik till Torun i Polen för VM i augusti. Svenskarna trodde att kvaliteten och nivån i årets Aerobatic-VM skulle vara högre än förra året och så var det.

Det svenska laget hade förberett sig väl, med tre träningsläger med 100 bedömda träningsstarter vardera innan VM, och känslan var att man flög bättre än vid förra årets VM i Finland.

Det visade sig att farhågorna om konkurrensen stämde. Motståndarna hade också  tränat mer. Bland annat har universitetet i Poznan sponsrat ett läger med tio yngre  polska piloter som i år har fått flyga 100 träningsstarter var. Polska mästerskapet ordnades på statens bekostnad på flygfältet i Torun där VM-tävlingarna skulle hållas.

Tyskland kom med ett starkt lag med maximala åtta piloter i varje klass, totalt 16 piloter. Dessutom deltog tyska piloter som oberoende tävlande eftersom de inte fick plats i 16-mannalaget. Snacka om olika förutsättningar...

I lagtävlingen räknas de tre bästa resultaten för varje nation, då är det bra att vara många. Frankrike kom med tre piloter i varje klass. Totalt deltog nio nationslag. Det blev en jämn kamp mellan Tyskland, Frankrike, Schweiz, Tjeckien, Polen och Sverige. Tyskland vann lagtävlingen med Frankrike på andra plats. Svenskarna fick nöja sig med brons. Marginalen var stor till segrarna Tyskland men mycket liten till Frankrike på silverplatsen. Vi var ett par missade manövrer från silver. Men Sverige har nu etablerat sig som en stabil toppnation i Aerobatics.

Individuellt gick det bäst för Daniel Ahlin som fick brons i Free Program och placerade sig på fjärde plats i totalresultatet. Det var spännande i det längsta mellan Sverige, Frankrike, Tyskland och Italien i toppen. Daniel har utvecklats fort och har nu 200 starter i Foxen. Som jämförelse kan nämnas att en av de tyska piloterna som blev utan medalj har 1 300 Aerobatics-starter i Fox.

Johan Gustafsson har nu börjat märka att Pilatusen inte riktigt räcker till. Det går att göra alla manövrar, men man har en fördel av en Fox och en ännu större fördel av en Swift. Johans åttonde plats är en riktigt bra prestation med de förutsättningarna. Om Johan skall lyckas upprepa förra årets guld måste han nog byta flygplan.

Pekka Havbrandt flög bättre än förra året, med poängnivå klart över 72 %. Men han gjorde ett par dyra misstag. Bland annat en PZ = 0 på en tailslide som gick åt rätt håll men var för kort och en topproll med 15-20 graders kursavvikelse. Det är så tätt att två misstag av den här typen kostar 10 placeringar i resultatlistan. Tjugonde plats mot tionde förra året motsvarar nog den generella nivåhöjningen i tävlingen. Träna mera och bättre är vad som gäller.

För att ge tyskar och fransmän en match behöver Team Sweden hitta fler piloter. Vi får vara upp till åtta man i varje klass. Om någon är intresserad kan man kontakta Pekka, Johan eller Daniel så kan Team Sweden hjälpa till med en utbildning till internationell nivå.

Alla resultat från VM finns på http://www.civa-results.com/2011/WAGAC11/indexpage.htm

Skribent: Pekka Havbrandt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info