Hoppa till sidans innehåll
John Grubbström i SVT:s morgonsoffa

Svenske FAI-presidenten i SVT:s morgonsoffa

14 SEP 2011 09:53
John Grubbström, ballongpilot och ordförande i internationella flygsportförbundet FAI (tid. ordf i Svenska Flygsportförbundet), gästade SVT:s morgonsoffa 13 september. I en lång intervju fick han berätta om ballongflygning med anledning av de stundande EM-tävlingarna.
  • Skapad: 14 SEP 2011 09:53

I ett sex minuter långt inslag, till vackra ballongflygbilder, berättade John Grubbström på sitt vanliga underhållande och pedagogiska sätt om hur ballongflyg fungerar.

– En luftballong har inga pedaler och ingen ratt, utan man följer bara med vinden. Men genom att när jorden snurrar så följer inte atmosfären med riktigt, i samma takt. Och det gör att om du vill svänga höger så går du upp högre, och går du ned så svänger du vänster. Genom att byta höjd kan man styra ballongen.

Om att jämföra ballongflygning med Formel 1:

– Piloten är helt hjälplös om man inte har ett team. Som sköter meteorologin, och man måste ha en bil som följer efter…

Om mikrometeorologi:

– Tänk dig vattnet i en bäck, hur det rinner fram runt alla stenar. Precis så är det med luften på marken, det följer skogen och är det en dalsänka kanske man kan hitta en annan riktning där.

Om hur man vinner en ballongtävling:

– Det "konstiga" är att det är de bästa som vinner hela tiden. Så det är nån sorts talang. Man måste kunna kontrollera ballongen. Den har en väldig tröghet när den rör sig genom luften, man ska kunna bromsa upp precis vid landningskorset.

– Man måste kunna planera, ordning och reda. Nu är det mycket avionik, med radio, gps, datorer, digitala kartor, ta in väderinformation under flygningens gång, samarbetet med laget. Och så också att kunna hantera motgångar och framgångar på ett lungt sätt så det inte blir för stimmigt.

Se hela inslaget här: Ballongflyg i SVT Play

Besök ballong-EM: www.europeans2011.org/lleida

Skribent: Björn Hårdstedt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info