Hoppa till sidans innehåll

Stödjande miljöer

11 MAR 2010 11:36
Många unga vill och kan ofta ta ansvar, men vågar inte alltid. Med en god stödjande miljö kan vi förändra det till att många unga vill ta ansvar, kan ta ansvar och att de vågar!
 • Skapad: 11 MAR 2010 11:36

Vad är en stödjande miljö?

En stödjande miljö är en miljö där ungdomar kan vara aktiva utifrån sina egna unika förutsättningar. Ungas livssituation idag är inte densamma som för 30 år sedan. Utbudet av val, såväl i skolan som på fritiden är många och valet att engagera sig ideellt i sin förening är inte självklart.

Hur gör vi för att stötta och uppmuntra unga att engagera sig ideellt?

Här kommer små konkreta tips:

 • Våga fråga! Och våga erbjuda din hjälp!
 • Får du ett nej, så glöm inte att ställa frågan igen vid ett senare tillfälle. Många ungdomar som en gång har sagt nej, får inte frågan igen.
 • Hur ser ersättningen ut till och från olika möten? Många ungdomar har inte egna pengar att lägga ut på tågbiljetter, bussbiljetter m.m. Om detta kan betalas i förväg är det ett stort plus! För oss med jobb är kanske 200 kr inte mycket pengar att ligga ute med under en månad, men för den som är 16 år så kan det betyda “halva månadslönen”. Vem av oss äldre skulle vilja lägga ut halva månadslönen för att kunna närvara på ett möte? Erbjud skjuts till och från möten, eller i alla fall en slant som täcker mopedbensinen.
 • Delat ansvar är delad glädje! Generationsskifte? Kanske kan ni vara flera som delar på ett ansvar? Det blir roligare att lära sig och det finns tid att växa in i rollen som t.ex. “kioskansvarig” i sin förening.
 • Ha en stående punkt på dagordningen kallad ungdomsfrågor/ungdomsrapportering där ni varje gång bjuder in ungdomarna i klubben att lyfta frågor.
 • Ha en förtroendevald (mentor) i styrelsen som ungdomar kan lyfta frågor till om de inte vill vända sig till hela styrelsen direkt.
 • Håll tiden på mötena. Ska mötet vara mellan kl. 19-21 så dra inte över tiden till kl. 22.
 • Uppskatta tiden för vad ett uppdrag ska ta. Är det en timme i veckan eller är det tre timmar i veckan? Skriv ner vad ansvaret innebär och låt inte uppdraget “växa” alltför mycket utanför det nedskrivna ansvaret. Många ungdomar vågar kanske inte säga nej och istället för att uppdraget blir roligt, blir det betungande.
 • Ta tiden och förklara alla ord som används på ett möte. Vem visste egentligen vad adjungerad betydde när man var 14 år?
 • Uppmuntra, uppmuntra, uppmuntra!
 • Många mandatperioder är på 2 år, för den som är 17 år är 2 år en hel evighet. Se över att ha möjligheten med kortare mandat!

Säkert kommer ni själva på många små förändringar och förbättringar ni kan göra för att hjälpa den ungdom som kan och vill engagera sig!

Sätt er ett gäng och spåna och framförallt fråga ungdomarna vad de anser att de skulle vilja ha stöttning med. Ofta är det kanske inte just det vi tror!?

 

Unga vet bäst vad unga vill!

Skribent: Veronica Eriksson


 

Vaccinera klubben.png



folkspel-header-13kb.png




Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.



Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info