Hoppa till sidans innehåll

SBF = godkänd F-verkstad

20 SEP 2009 16:33
Ytterligare en milstolpe i Svenska Ballongfederationens verksamhet passerades den 9:e september 2009! Då blev SBF officiellt en Part M subpart F-verkstad, godkänd av Transportstyrelsen och EASA. Detta innebär att SBF nu har både CAMO och F-verkstad inom den egna verksamheten – det förenklar mycket för alla ballongägare, både privata och kommersiella. Vårt tillståndsnummer är SE.MF.0008.
  • Skapad: 20 SEP 2009 16:33

För kommersiella ballongföretag var det viktigt att SBF kom igång med F-verkstad före 28/9 i år. Efter det datumet är det obligatoriskt för kommersiella flygföretag att ha avtal med en, av EASA godkänd, verkstad för underhållet på alla luftfartyg som flygs kommersiellt. Utan detta avtal får inte luftfartygen flyga med betalande passagerare.

 

För privata ballonger (och även kommersiella ballonger) innebär SBF:s Ferkstad att ballongerna hamnar i en så kallad ”kontrollerad miljö”. SBF CAMO och SBF Ferkstad samarbetar vilket innebär att ballongens ARC (luftvärdighet) kan förlängas av CAMO i upp tre tre år, utan en fysisk granskning. Om underhåll och årlig tillsyn görs av en tekniker inom SBF Ferkstad, vet granskaren i SBF CAMO att arbetet utförs med kvalitet och granskaren behöver inte fysiskt granska ballongen ytterligare en gång. Endast var tredje år måste en granskare från CAMO fysiskt inspektera ballongen.

 

Detta låter krångligt men egentligen kommer det att vara ”business as usual” för ballongägare från nu. Ballongtekniker utför årlig tillsyn och meddelar CAMO som utfärdar eller förlänger ARC. Första gången CAMO utfärdar en ARC för en ballong så är det mycket jobb, men det jobbet har till stora delar gjorts i år för samtliga ballonger. Arbetet med nästa års ARC kommer att bli smidigare. Frågor? Kontakta gärna mig eller Bengt Gunnarsson, som är teknisk chef för både CAMO och Ferkstad!

 

Ett stort tack till CAMO-gruppen, alla granskare i CAMO, och framförallt Bengt Gunnarsson och Björn Bergkvist som har arbetat med att få SBF godkänt som F-verkstad sedan vi blev godkända som CAMO för ett år sedan!!!

 

Lite kul kuriosa: SBF CAMO växer och har numera avtal för 67 ballonger registrerade i fyra olika länder – Sverige, Norge, England och Danmark. Mycket skoj!

 

Med ballonghälsningar,

Anders Åkvist

 

Ordförande SBF

Företagsledare SBF CAMO

Företagsledare SBF Ferkstad

 

This is a mailto link

Skribent: Jonny Carlén


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info