Hoppa till sidans innehåll

RF välkomnar förslag om fristående antidopingorganisation

08 FEB 2011 10:33
Staten och idrottsrörelsen ska tillsammans bilda en ny fristående organisation som får ansvaret för antidopingarbetet både inom och utanför idrotten. Förslaget kommer från den statliga utredning som presenterades 2011-02-02 och som har letts av Gymnastikförbundets ordförande Malin Eggertz Forsmark. Regeringen tillsatte utredningen 2009 efter önskemål från RF-stämman.
  • Skapad: 08 FEB 2011 10:33

Utredningens förslag är att den nya organisationen tar över ansvaret för kontrollverksamheten, utredningar och anmälan till bestraffning. Besluten om bestraffning ligger kvar inom Riksidrottsförbundet.  Den nya organisationen ska också ha ett ansvar för kunskapsinhämtning, utbildning och information. Samtidigt har Riksidrottsförbundet ansvaret för att arbeta för svensk idrotts värdegrund där kampen mot doping är en viktig del.

- Utredningens huvudförslag när det gäller idrotten ligger helt i linje med de önskemål RF-stämman 2009 uttalade., Nu ska vi titta vidare på detaljerna och lämna våra synpunkter i samband med remissen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Hon betonar att förslaget att bilda en ny och fristående antidopingorganisation inte är ett underkännande av det antidopingarbete svensk idrott bedrivit, och bedriver.

- Tvärtom har idrottens arbete varit mycket framgångsrikt. Den här frågan handlar om trovärdighet, och för att ytterligare stärka den ska den nya enheten vara fristående. Internationellt är också ett sådant system vanligast.

- Doping är idag främst ett samhällsproblem som mer handlar om kosmetik och kroppsideal än om att fuska sig till bättre idrottsresultat. Det är ett område som hittills varit eftersatt och det är bara positivt om erfarenheter från idrottens antidopingarbete kan tillvaratas i en ny organisation, säger Karin Mattsson Weijber.

Skribent: Linda Carlén


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info