Hoppa till sidans innehåll

RF antidopingkonfrens 2 april 2009

06 APR 2009 11:47
Ett 60-tal deltagare fick en genomgång av läget inom anti-dopingarbetet.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2013 14:42

1. En utredning har kommit fram till att man ska föreslå regeringen att utreda om det inte vore bättre, att anti-dopingarbetet bedrivs av en fristående NADO (Nationell antidopingorganisation) så att vi inte granskar oss själva. Mer byråkrati, fler tjänstemän får man anta.

 

2. De elitidrottare som måste anmäla var de befinner sig 24h/365 har det inte lätt. Som tur är omfattas inte flygsport av Registered Testing Pools (RTP), och berörs inte av det nya datasystemet ADAMS där eliten ska knappa in var de sover och var de är tillgängliga för tester (de närmaste 3 månaderna!). Stora risker för integritetskränkningar, och förutsätter tillgång till (och kunskap om!) åtminstone SMS.

 

3. Som ni vet kan alla idrottsutövare bli föremål för dopingtester, och FSF har skyldighet rapportera planerade träningsläger och samlingar på elit- och landslagsnivå som anordnas av FSF/grenförbund till RF:s Dopingkommission (DopK).

 

4. Vi måste lägga in i FSF (och grenförbundens) tävlingsregler vilka tävlingsbestraffningar idrottsutövare respektive lag ska ådömas vid brott mot dopingreglerna. Dvs hur tävlingsledningen ska hantera en dopad deltagare ur tävlingssynpunkt ska vara beskrivet i reglerna. Beträffande lag gäller, att om fler än två lagmedlemmar är dopade ska hela laget bestraffas.

 

5. FSF är skyldigt att ha ett utbildningsprogram innehållande dopinglistan, brottskatalogen, konsekvenser av doping (sanktioner och fysisk och social hälsa), dopingkontrollprocedurer, rättigheter och skyldigheter, dispensregler, risker med kosttillskott, mm.

 

6. Det är nya dispensregler där alla tävlande på SM (seniorer) nu omfattas av vad som kallas "hög nivå". Här gäller det att alla som tar någon form av medicin uppdaterar sig - det gäller t ex astma-spray, blodtryckmedicin mm.

 

Det vore väldigt trist om någon åker fast för doping bara för att man inte sökt dispens - RF:s hemsida har utförlig förklaring om hur det går till och vart man kan vända sig med frågor. Tävlar Du på lägre nivå och har astma kan det räcka att visa upp utdrag ur läkarjournalen och recept vid en dopingkontroll.

 

Vid tveksamhet - sök dispens! (TUE, temporary use exemption) - det har jag gjort (och fått)! Tävlar Du internationellt på FAI:s tävlingar måste Du också söka hos FAI!!

Skribent: John Grubbström


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info