Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sven Pontan F3K-VM

Lyckade VM-tävlingar i Arboga

16 JUL 2011 19:57
Det har varit VM-tätt i Arboga under början av sommaren. Dam-VM i segelflyg inledde, och sedan tog VM-tävlingar i modellflygets F3K-klass vid.
  • Skapad: 16 JUL 2011 19:57

Under vecka 27 var det VM tävlingar i F3K på Arboga flygplats. F3K är en klass för radiostyrda segelflygplan där man startar genom att kasta upp flygplanet i luften ungefär som en bumerang eller en diskus.

Tävlingen började på tisdagen med de första rundorna, med 77 startande i seniorklassen och 17 i juniorklassen. Grundomgångarna var klara på torsdagen då lagtävlingen avslutades med att få fram de som skulle flyga final.

I seniorklassen vann Nya Zeeland, med Tyskland som tvåa och på tredjeplats Österrike. Juniorsidan var mera svenskbetonad med brons till Sverige. Vann gjorde USA tätt följt av Tyskland.

När finalerna avgjordes hade Sverige deltagare i både senior- och juniorklassen. I finalen lyckades juniorerna bäst. Axel Wallin (som kastar sitt flygplan på bilden) blev silvermedaljör och Stefan Brebäck kom på åttonde plats. Vann gjorde Manuel Reinecke och trea kom David Ashinsky från USA.

Finalen var spektakulär med åtta juniorer samtidigt, och i seniorklassen var det 12 samtidigt.

De svenska seniorerna placerade sig på femte och sjätte plats. Vann gjorde Joseph Wurts, Nya Zeeland, följd av George Morris, USA, och Mike Stern, Storbritannien.

Tävlingen var uppskattad bland de tävlande. Klassen är ny i VM-sammanhang så det finns en del att förbättra och erfarenheter att ta tillvara för framtiden.

Sverige tog initiativ till att föda detta nya barn i FAI-familjen, men nu är det upp till familjen att uppfostra barnet. Vi lämnar ansvaret vidare till Frankrike som ska arrangera EM nästa år.

Skribent: Bengt Lindgren


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info