Hoppa till sidans innehåll
Foto: MARCUS ERICSSON Karin Mattsson

Glädjande! Mer pengar till idrotten

15 APR 2015 19:06
Viss ökning av stödet till idrottsrörelsen
När regeringen idag presenterade sin vårbudget innehöll den en höjning av det statliga idrottsstödet med 32 miljoner kronor.
  • Skapad: 15 APR 2015 19:06

Höjningen ska stärka idrottsrörelsens möjlighet att utveckla sin verksamhet, arbeta med integration och mångfald samt rekrytera nya aktiva och ledare. Regeringen aviserar också ett ökat stöd på 64 miljoner 2016.

 

–      Det är positivt att regeringen ser idrottsrörelsen som en viktig kraft i samhället och föreningen som en mötesplats som bidrar till integration. Idrottsföreningarna gör ett viktigt jobb och deras grundförutsättningar för att fortsätta sin dagliga verksamhet men också för att kunna rekrytera nya aktiva och ledare behöver stärkas. säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Gabriel Wikström har varit tydlig med att detta inte är en öronmärkning av idrottens anslag även om ökningen av anslaget ska underlätta för invandrare att bli delaktiga i det svenska samhället genom ett engagemang i idrottsrörelsen.

-       Jag är glad att detta inte är öronmärkta pengar, utan att de kan användas till att utveckla och underlätta för idrottsföreningarna utifrån samhällets förändrade förutsättningar. Idrottsrörelsen genomför nu ett strategiarbete för att öka möjligheterna för fler att vara med och kunna engagera en mångfald av människor utifrån deras egna villkor, vilket kräver ökat stöd för att kunna genomföras, säger Karin Mattsson Weijber.

RF har äskat en ökning av det statliga stödet till idrottsrörelsen på över 300 miljoner kronor till 2016, efter att stödet legat still på drygt 1,7 miljarder kronor sedan 2010. Stödet sänktes med sammanlagt 134 miljoner 2008 och 2009 och totalt sett har stödet förlorat drygt 200 miljoner i värde sedan 2008. Eftersom idrottsrörelsen, liksom alla andra, har ökade kostnader har RF tvingats skära i både den egna administrationen och i stödet till förbund och föreningar. För genomsnittsföreningen, som har runt 200 medlemmar och en årlig omsättning på cirka 200 000 kronor, är det statliga stödet viktigt.

-       Vi anser att det behövs ytterligare höjningar de kommande åren för att dels kompensera det som idrottsrörelsen tappat under de gångna åtta åren, dels ge utrymme för vidare utveckling. Därför är det en positiv signal att regeringen också aviserar ett fortsatt ökat stöd 2016 och vi kommer naturligtvis att fortsätta dialogen om detta.   säger Karin Mattsson Weijber.

 

Karin Mattsson Weijber

Riksidrottsförbundets ordförande

 

Skribent: Lova Bannister
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info