Hoppa till sidans innehåll
Foto: Camilla Karlsson Riksidrottsmötet 2015

Flygsport på plats vid Riksidrottsmötet

31 MAJ 2015 11:05
Björn Eriksson, tidigare rikspolischef, landshövding (och mötesordförande vid Flygsports årsstämma), valdes på söndagen 31 maj till ny ordförande i Riksidrottsförbundet. Flygsportförbundets fyra mandat starka delegation deltog under hela RIM.
  • Skapad: 31 MAJ 2015 11:05

Sista helgen i maj hölls Riksidrottsmötet (RIM) som är Riksidrottsförbundet (RF) årsmöte.  200 ombud från 70 specialidrottsförbund träffades i Helsingborg för att diskutera och fatta beslut om en rad framtidsfrågor, och även välja en ny styrelse. I år skulle en ny ordförande väljas efter avgående Karin Mattsson Weijber.

RIM är idrottens högsta beslutande instans och hålls vartannat år och består egentligen av två stämmor: Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas.

Flygsportförbundet räknas som ett medelstort förbund inom RF-familjen. Vi har fyra mandat. Sedan några år finna ett samarbete mellan några förbund med liknande intressen som ibland kallas "motorunionen" eftersom några av de andra i gruppen är Bilsport, Båtsport och SVEMO (mc och snöskoter). Inom det här samarbetet försöker vi hitta gemensamma ställningstaganden både i sakfrågor och personval.

Flygsport representerades vid RIM 2015 av Bengt Lindgren, Anders Åkvist, Lars-Göran Andersson och Björn Hårdstedt.

Under stämmans två första dagar beslutades bland annat om följande:

  • Inrätta en så kallad personunion mellan RF och SISU Idrottsutbildarna – samma personer ska sitta i de båda organisationernas styrelser.
  • Förslag till strategi för svensk idrotts framtid. Dokumentet ska ligga till grund för en strategisk plan som ska presenteras vid RF-stämman 2017.
  • Ett nytt regelverk mot otillåten vadhållning och manipulation av matcher och tävlingar.
  • RIM sa nej till att tillsätta en utredning som skulle undersöka hur barn och ungdomar i en större utsträckning kan hålla på med fler idrotter genom hårdare regler för säsongerna för sommar- respektive vinteridrotter.
  • Flygsportförbundet hade lämnat in en motion med rubriken "Översyn av Riksidrottsförbundets organisation". Avsikten med motionen var att få till en översyn av hela organisationen, dess effektivitet (som ibland ifrågasätts), hjälpsystem och anslutningsformer. RS hade yrkat avslag på motionen, och Flygsports ordförande valde (efter en del diskussioner i korridorerna) att inte yrka bifall i sitt anförande, utan i stället sända ett budskap, ett "medskick", till den nya styrelsen att titta på frågorna med det avslutande budskapet "Raka rör och verksamheten i centrum".
  • Svenska Cricketförbundet valdes in som ny medlem i RF. Stämman sade däremot nej till Armborstunionen, Bridgeförbundet, Cheerleadingförbundet och Islandshästförbundet.

På söndagen valdes Björn Eriksson till ny ordförande i RF.  Sex mindre SF hade nominerat Lars Liljegren till posten, främst av missnöje med att valberedningen anses föredra personer från de stora förbunden i personvalen. Lars valde dock att dra tillbaka sin kandidatur.

SVEMO:s ordförande Håkan Leeman valdes in i den nya Riksidrottsstyrelsen.

Skribent: Björn Hårdstedt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info