Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt Medlemsregistret i IdrottOnline

Ett bra medlemsregister - helt gratis

18 JUN 2012 15:48
Nu kan alla flygsporter enkelt importera sina medlemmar till Riksidrottsförbundets (RF) administrativa verktyg IdrottOnline. Det här ger klubbarna bra och säkra medlemsregister. Kom ihåg: efter 2013 blir det inga pengar från staten för medlemmar som inte är registrerade i IdrottOnline.
  • Skapad: 18 JUN 2012 15:48

IdrottOnline är idrottens gemensamma administrativa verktyg. Det har ersatt tidigare system (eller försök till system) med liknande namn.

Efter en del inkörningsproblem börjar IdrottOnline nu bli riktigt bra. Webbsidorna för Flygsport och flera av flygsports greniddrotter använder IdrottOnlines webbserver med färdiga mallar som passar de flesta behov. Medlemsregistret är en annan stor och användbar del av IdrottOnline.

För klubbarna innebär IdrottOnlines (IO) medlemsregister att man kan skaffa en säker webbaserad lösning för sin medlemsregistrering. Säg ärligt hur många klubbar som har bra medlemsregister?! Är det inte på många håll att det ligger en excel-fil och skvalpar någonstans? Eller värre? Och även om man har schyssta register så är det mycket pill när man ska sända rapporter till förbund och RF, och ständigt tjafs med uppdatering av adresser för medlemmar som flyttar.

IdrottOnline innehåller en mängd funktioner som gör administrationen av klubbens medlemmar mycket enklare. Bland annat en funktion som varje månad uppdaterar medlemmarnas adresser till aktuell folkbokföringsadress (om man inte aktivt valt något annat). När man ska göra årsrapporter trycker man bara på en knapp. Det finns möjighet till automatiska nyhetsbrev och andra utskick. Och det är superenkelt att registrera bidragsgrundande utbildningsaktiviteter och lokalt aktivitetsstöd. Det sistnämnda kan ge stora pengar både åt klubb och förbund eftersom utbildning och LOK är två viktiga bidragsgrundande faktorer när statens stöd till idrotten fördelas. Fördelarna är många.

Riksidrottsförbundet har rent av beslutat att alla idrottsföreningars medlemmar SKA vara registrerade i IdrottOnline från och med 2014 för att specialidrottsförbunden ska få sin rätta del av de statliga anslagen till idrotten. En piska men också en morot.

Att börja använda IdrottOnline är lätt som en plätt. Det finns en bra "komma-igång"-instruktion här: https://www1.idrottonline.se/SkaffaIdrottOnline/ . Det som varit problematiskt (väldigt problematiskt faktiskt) är den första stora importen av medlemmarna in i IdrottOnlines register. Varje klubb har tidigare varit tvungen att göra den för sin egen klubb, och det finns massor av snubbeltrådar.

Men nu har Flygsportförbundet fixat detta åt klubbarna. Efter påtryckningar så har RF ordnat en applikation som kan importera medlemmarna idrott för idrott. Vi har redan fixat in alla medlemmar i skärmflyg och hängflyg (modellflyg finns där sedan tidigare). Det enda som behövs är ett kalkylblad (t.ex xls) med datan i kolumner.

Vi hoppas att segelflyg och överiga förbund inom kort kommer att kunna få fram datan på sina medlemmar, så kan samtliga klubbar även i de grenidrotterna få färdiga medlemsregister.

När medlemmarna väl är importerade kan man använda medlemsregistret precis som det är tänkt utan det inledande krånglet med importen. Det finns hyfsade manualer på www.idrottonline.se. Det man måste göra först är att klubbens ansvarige för medlemsregister skaffar sig behörighet till den speciella inloggningssida som varje klubb har på internet. Den sidan kan för övrigt också utvecklas till att bli klubbens "hemsida", om man inte tycker att man redan har en bra lösning för klubbens medlemskommunikation.

SISU Idrottsutbildarna och flygsportens distriktsförbund har utbildningar där man kan lära sig med om vinsterna med att använda IdrottOnline. Vi återkommer här med mer info om sådan utbildning.

Skribent: Björn Hårdstedt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info