Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt SAS-motor

Bättre resa med SAS-avtal

03 OKT 2012 13:52
Alla klubbar i Flygsportförbundet har möjlighet att teckna ett ”sportavtal” med flygbolaget SAS som medför en kvalitetshöjning av resor till flygsemestrar i när och fjärran. Bland annat innebär en bokning enligt sportavtalet två fria bagage om 23 kg vardera. Avtalet har förhandlats fram av Riksidrottsförbundet (RF) och kan tecknas av alla RF-anslutna föreningar.
  • Skapad: 03 OKT 2012 13:52

Sportavtalet gäller resor som arrangeras av klubben, även när mindre grupper från klubben åker på gemensamma resor, träningsläger eller tävlingar. För den enskilde innebär sportavtalet flera avgörande fördelar, som ger SAS ett fint konkurrensläge gentemot det mer uttalade lågprisflyget.

Vi ska komma ihåg att de stora bolagen från början var slöa och ointresserade av att möta våra behov när det gäller till exempel större sportbagage (fallskärmsriggar, glidskärmar, modellflygplan etc). Jag (artikelförfattaren) minns ett synnerligen irriterande telefonsamtal för tio år sedan med marknadschefen på SAS, där jag försökte få honom att förstå a) att det finns fler idrotter än golf (SAS hade då börjat med det ökända "golfbagaget”), och b) att det inte är rimligt att debitera straffavgift för oplanerad övervikt när bagaget anmälts månader i förväg.

Det var i stället lågprisflyget och särskilt det irländska bolaget som tog initiativet att tillåta sportutrustning för fasta avgifter per kolli. Först några år senare vaknade de stora bolagen, och i våras skrev Riksidrottsförbundet alltså ett avtal med vår "national carrier" SAS. Under tiden har lågprisflygets priser på bagagehantering blivit allt dyrare, och för oss som kommer tungt lastade är SAS idag ett bra alternativ om man räknar den totala kotnaden för flygresan. Att man dessutom i allmänhet blir hövligt bemött och inte utsatt för diverse bonnfångartrick är en faktor som ytterligare tippar valet i SAS favör.

Förutom de två fria bagagen på 23 kg (som är värda minst 1 500 kr om de skulle betalats enligt till exempel Ryanairs prislista för bagage) kan man utan tjafs avboka eller ändra namn på biljetter till strax före avresan. För ett klubbarrangemang betyder det en enorm förenkling. Som exempel kan nämnas hur Fenix Skärmflygklubb kunde köpa alla 18 biljetterna till höstens slovenienresa långt i förväg utan att ha ett enda namn bokat. Man lägger in fiktiva namn vid bokningen och fyller sedan på med riktiga namn allteftersom de kommer in. Och när något krånglar kan man ringa till en kundtjänst, där en riktig levande människa dels svarar trevligt i telefonen utan att ta betalt per minut och dels löser problemet pronto.

Avtalet kan användas vid alla resor som "arrangeras av en förening", men tolkningen är vid – det ska förstås vara fråga om en flygsportresa, även tävlingar och träningsläger, inte shoppingresor till New York.

Avtalet påverkar inte SAS prislista, förutom att klubben får bonuspoäng som kan användas för att rabattera framtida resor. Men i och med möjligheten att boka av och om, kan man köpa biljetter tidigare och därmed vanligtvis till bättre pris.

För att teckna avtalet för en klubb kontaktar man SAS. All info finns på webbsidan www.sas.se/sport. Det tar någon vecka så får man avtalet och den kod som ska användas vid bokning.

Skribent: Björn Hårdstedt


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info