Hoppa till sidans innehåll
Dubai modeller

2015 året som gått

23 DEC 2015 10:55
Hur lyckat var 2015 ur en Flygsportares perspektiv! vi har upplevt glädje och sorg. Fina resultat och oväntade händelser
  • Skapad: 23 DEC 2015 10:55

Som Ordförande har livet varit både glatt och sorligt men framförallt en ständig utmaning för att komma framåt med alla olika projekt som vi lastas på av Riksidrottsförbundet (RF) och FAI.

Vad innebär det att vi får dessa laster och uppgifter förmodligen att vi antingen är lite otydliga i vissa fall eller att vi i själva verket jobbar med det som alla eftersträvar det livslånga Idrottandet. Flygsport är unikt inom idrottsvärlden det är ett av få förbund som inte har sin topp vid 11 års ålder som de flesta andra idrotter. Detta kunde vi se i Dubai under World Air Games 2015 som avslutades för ca två veckor sedan. Sverige hade förmodligen den yngsta och äldsta deltagaren i tävlingen. Tävlingarna var en framgång och vi fick en medalj i FS2 med Team Entangled och ett par 8 platser. Styrelsen med Ordföranden besökte och hade en ordförande konferens på plats i Dubai under WAG.

2015-12-03 18.26.19-1

 

ballong lasse

Lasse Ekstedt med lag i Dubai

Året har också kantats av möten både med RF och FAI. Dessa tar tid och kräver mycket arbete innan dvs fritiden ryker all världens väg men det är en självvald sysselsättning så klaga kan man inte göra bara bita ihop och jobba på.

Årets höjdpunkter är inte lätta att summera på ett enkelt sätt men en som förkänas att nämnas är mitt barnbarn Wilmer som är 4 år som börjat med att leka med tåg på sommaren som det mest roliga i världen fram till att han och pappa skaffade en drönare på hösten för att flyga med, det verkar vara framtiden. FAI har just släppt ett reglemente för tävlande med drönare.

Vi ska inte glömma Emil Broberg och Hans Åkerstedt som båda två har utmärkt sig på olika sätt under året. Emil för sina tävlings framgångar på och utanför Sverige med ett VM guld och silver. Hans för att fått FAI högsta medalj nämligen Guldmedaljen som han lär vara ensam om i Sverige just nu att inneha.

Summeringen av året faller närmast på att WAG har varit en av de jobbigaste och mest tidskrävande tävlingarna under 2015. Uppnåddes målet med evenemanget som PR i UAE? ja men för sporten tveksamt. Kostnader jämfört med utfallet ytterst tveksamt. Läxan finns just nu hos FAI den måste fundera på detta och ta en verklig diskussion med alla och inte bara Ja sägarna.
RF har också varit mera aktiva tack vare ett Riksidrottsmöte att RF fått en ny Ordförande Björn Eriksson. Jag ser framemot RF nya ledning med en från Motorsport i styrelsen kan förändra och förbättra.

Framtiden har vi den? Ja definitivt och den kommer att bli intressant ur flera synpunkter och jag kan med glädje se att arbetet inte minskar utan snarar ökar med flera utredningar och en ny strategiplan fram till 2025. Första steget är Idrottslyftets transformering med sikte på att förlänga och förändra idrotten mot folkhälsa istället för elit aktivitet en utmaning och en möjlighet för flygsporten.

En liten vädjan till er alla där ute som är Flygsportare, vi får just nu många nya människor in i landet och RF har fått medel för att stödja och sysselsätta dem som kommer till Sverige just nu från hela världen med olika bakgrunder och olika förutsättningar. Ni som vill göra skillnad ta kontakt med era Distriktsidrottsförbund de har medel för att stötta verksamheten fokusera gärna på barn och unga, men glöm inte föräldrarna som är en ny resurs för ledare.

2016 en utmaning

Svenska Flygsportförbundet förväntas att ha minst två utredningar klara under första halvåret som har bärighet på 2025 som är målet för RF och des utvecklig. Varför är detta en utmaning det är väl bara att göra som förr. Nä det är det inte hastigheten i informationssamhället har nått en nivå som de etablerade verksamheterna inte klarar av att svälja och anpassa sig till. Ta multikoptrar som ett exempel: Dessa kom för ca 4 år sedan i dag kostar de 199kr och fungerar och flyger på ett bra sätt utan problem. Under 2015 kommer det regler från EASA visserligen förslag men det går undan. Vi måste i vår verksamhet börja jobba med kortare och effektivare vägar för att nå ut, vi måste också se på kostnadsmassan och det vi kan göra för att frigöra mera medel mot verksamhet. Allt detta är väl bra men……

Vi måste bli fler och få fler att stanna kvar samtidig som vi måste flyga mera. Detta kommer att bli en utmaning för oss som Förbund, därför blir 2016 ett viktigt år med många viktiga beslut att fatta.

16 april kommer vi att ha årsmöte på Arlanda Clarion Hotell det kommer att gå att bo billigt på före detta Eurostop Quality hotell. Vi kommer att ha en del inbjudna talare bland annat en Dubbel världs mästare i Aerobatic RF Ordförande och om möjligt FAI ordförande. Anmälan kommer att ske Via Idrott Online.


God Jul och Gott Nytt år

 

Bengt Lindgren

Bengt Lindgren


Skribent: Lova Bannister
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46702925011
E-post: This is a mailto link

Se all info