Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt Hangflygning

Hangflyg


Längst ut där havet möter stranden formar sig kullarna. Vinden doftar salt och tång, havets vågor böljar försiktigt fram. Du står beredd med din utrustning och väntar på att vinden ska bli rätt. Snart lyfter du och flyger längs med sluttningen ovanför stranden och ser landskapet som du för en stund sedan var fast förankrad vid. När du flyger hang kan du hålla dig uppe länge med hjälp av den luftström som pressas uppåt vid en brant sluttning som en kustremsa eller ett berg.

När sjöbrisen ligger på mot den skånska sydkusten, eller vilken annan kust som helst med höga stränder, bildas en uppåtriktad luftström som kallas hangvind, och som kan utbreda sig långt upp och långt ut över vattnet. På den luftkudden kan man flyga timme efter timme. Vinden är ofta "laminär", alltså jämn och fin utan turbulens.

Även inne i landet, mot branta klippor, kullar eller till och med byggnader, kan hangvindar uppstå och vara kraftiga nog att bära många skärmflygare. På inlandshangen blir vinden sällan lika jämn och fin som vid kusten, men å andra sidan är det spektakulära en stor behållning när man flyger över E6 intill Göta älv eller längs E4 mellan Brahehus och Gränna, eller leker tittut med bilarna på Essingeleden mitt i centrala Stockholm.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:30

Licens 2018

 

Webshop landslagskläder

Snygga funktionella sportkläder som syns. Ingen tvekan om var du kommer ifrån. Och du behöver inte vara landslagsman/kvinna för att skaffa dem.

 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.

Sidfot

Postadress:
Svenska Skärmflygförbundet
Odd Fellowvägen 38
127 32 Skärholmen

Besöksadress:
Odd Fellowvägen 38
127 32 Skärholmen

Kontakt:
Tel: +46 8 234 123
E-post: This is a mailto link

Se all info