Hoppa till sidans innehåll

Nya möjligheter med förändrat SDF-stöd

2017-10-12 21:59
Stockholms Flygsportförbund deltog vid Stockholmsidrottens välbesökta möte om framtidens stöd till idrottens regionala organisationer, av vilka vi är en. Dags att ta en diskussion om vad vi inom flygsporten har för ambitioner.
  • Uppdaterad: 2017-10-13 09:01

Stödet till idrottens regionala organisationer, de som kallas Specialidrottsdistriktsförbund (SDF på idrottslingo) ses över och kommer att se annorlunda ut i framtiden. Idag består de medel SDF får från Stockholmsidrotten, pengar som ursprungligen kommer från landstinget, av ett grundbidrag och av rörliga delar. Dessa beror bland annat på hur mycket lokalt aktivitetsstöd för barn och ungdomar (LOK) som idrotten i länet har fått, och hur mycket utbildning som idrotten levererat.

Flygsport är en liten idrott jämfört med fotboll, hockey och innebandy, men vi håller ändå ställningarna väl i jämförelse med många andra idrotter, både vad gäller aktiva och utbildning. I utbildningstimmar ligger vi i topp-tio i länet. Men bidragspengarna vi får från Stockholmsidrotten är ändå väldigt små, huvudsakligen beroende på Transportstyrelsens åldersregler som gör det svårt att få med barn och ungdomar i våra idrottsgrenar. Därmed är vi nämligen rökta när det gäller LOK-stöd som är en grundbult för att kunna ta del av SDF-stödet.

Men nu väntar förändringar, som ska diskuteras inom Stockholmsidrotten, beslutas i vår och träda i kraft 2019. Framtidens SDF-stöd kan komma att handla mer om vad man planerar för framtiden än hur mycket "poäng" man samlat tidigare. Den planerade verksamheten får gärna passa in i de fem "prioriterade utvecklingsresor"  som Riksidrottsmötet beslutat om, av vilka några redan är självklarheter inom flygsport. När det gäller stödet till föreningarnas utbildning är det här tänket redan omsatt i verklighet.

Detta var ämnet för ett mycket välbesökt möte på Stockholmsidrottens högkvarter i Solna Strand på torsdagkvällen 12 oktober. På bilden Stockholms Flygsportförbunds ordförande Björn Hårdstedt (tvåa från höger) med idrottskollegor från simning och innebandy i ett gruppsamtal under kvällen.

Så vad vill vi inom flygsport? Vill vi ha ett kansli eller kanske en deltidstjänst som arbetar med att tillvarata flygsportens intressen i stockholmsområdet?

Det här är frågor som vi borde fundera över under hösten. I december kommer en uppföljande konferens att hållas, efter att SDF i länet besvarat en enkät. Hur skulle ett förstärkt Stockholms Flygsportförbund kunna stödja din flygsportförening i Stockholms län?

Hör gärna av dig till någon i förbundets styrelse. Eller diskutera i kommentarfältet nedan.

Länk till info om dagens regler för SDF-stöd:
www.stockholmsidrotten.se/forsdf/SDF-stod/ReglerochrutinerforSDF-stod/

Länk till info om stöd till föreningar:
www.stockholmsidrotten.se/forforeningen/

Skribent: Björn Hårdstedt
Epost: This is a mailto link

Webbshop

Snygga funktionella sportkläder som syns. Ingen tvekan om var du kommer ifrån. Och du behöver inte vara landslagsman/kvinna för att skaffa dem.


Fototävlingen 2016

 Fototävlingens vinnare

Fototävlingen andra plats

Fototävling tredje plats


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.


Postadress:
Stockholms FSF
Hårdstedt, Fatburs Kvarngata 40
118 64 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6682720
E-post: This is a mailto link

Se all info