Hoppa till sidans innehåll

Rapport från FAI mid-year meeting i Istanbul

2018-05-15 17:20
Mellan varje årsmöte, ”general conference”, brukar FAI executive board bjuda in alla ordföranden i de nationella flygsportförbunden och ordföranden för kommissionerna till ett möte.
  • Uppdaterad: 2018-07-18 12:04

Formen på mötet är mer informellt än årsmötet och man får chansen att tala mer om FAIs strategi och vision med deltagarna. Det blir mer utav en dialog än monolog. Representanter från Libyen, Palestina och Syd-Korea var närvarande, så det var tydligt hur världspolitiken påverkar världens flygsport, både på gott och ont.

I år hölls mötet i Istanbul, Turkiet. En anledning till att FAI valt Istanbul som mötesplats är att det är Turkiet som är arrangör och värd för nästa World Air Games (WAG) som går 4-13/9 2020 (notera datumen i din kalender!). Vi fick en stor presentation av upplägget, som kommer att skilja sig från upplägget i Dubai senast. Invigningen kommer att vara i Ankara och avslutningen i Antalya. Förutom på dessa två orter så kommer det att vara flygsporttävlingar på ytterligare fyra orter, alltså totalt sex orter utspritt geografiskt i Turkiet.

En stor del av första dagens möte användes åt en workshop liknande den FSFs styrelse hade i våras. FAI står inför stora utmaningar. Några deltagare gick så långt att dom anser att FAI står inför en kris, eller till och med befinner sig mitt i krisen. Andra menade att flygsporten växer och mår bra, men att det är upp till oss i FAI och i alla NAC att ta tillvara på möjligheterna.

Tre stora mega-trender har identifierats inom flygsporten:
- Ett skifte mot yngre sporter, både yngre utövare och nya icke-traditionella flygsporter.
- Ett geografiskt skifte från Europa/Nord-Amerika mot Mellanöstern och Asien.
- Ett livsstilsskifte mot individualism och ”living the moment”.

Hur tar FAI och NAC vara på detta för att utveckla flygsporten? FAIs executive board fick med sig flera bra idéer och inspel på hur de ska styra ”skeppet” vidare. En sak är säker: vi vill inte backa in i framtiden.

En ständigt återkommande fråga är FAIs ekonomi. Den består i huvudsak av medlemsavgifter från medlemsländerna. Tyvärr har FAI ingen sponsor som bidrar i någon större omfattning till verksamheten. Under några år har FAI drivit projektet ”Air Games Series”. En mini-version av WAG som ska arrangeras fem-sex gånger per år i större städer världen över. Tyvärr har ingen sponsor eller arrangör nappat på upplägget, delvis beroende på att det aldrig har gjorts tidigare – FAI har helt enkelt inget att visa upp. Istället har drönar-tävlingar visat sig enklare att ”sälja in”. FAI arbetar tillsammans med ett stort mediahus för att arrangera stora tävlingar med drönare. Här finns förhoppningar om både publik, sponsorer och reklamintäkter. En ny klass inom modellflyget har skapats för drönare. Den gamla klassen F3U har bytt namn till F9U och det finns möjlighet att skapa ytterligare klasser inom F9-serien. VM i F9U kommer att hållas i Shenzhen, Kina, i oktober och FAI kommer att arrangera ”International Drones Conference and Expo” i Lausanne, Schweiz,  31/8-2/9 (ytterligare datum till din kalender!). Mycket om drönare just nu!

Nästa FAI-möte är General Conference i Luxor, Egypten, 26-27/10. Då hoppas vi välja om vår egen Bengt Lindgren på ytterligare två år som ledamot i FAI Executive Board.

Lugna landningar,
Anders

Skribent: Anders Åkvist
Epost: This is a mailto link

Webbshop

Snygga funktionella sportkläder som syns. Ingen tvekan om var du kommer ifrån. Och du behöver inte vara landslagsman/kvinna för att skaffa dem.fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

 

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Flygsportförbundet
Box 7819
103 96 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 10 476 54 71
E-post: This is a mailto link

Se all info